Vo veku 84 rokov zomrel pedagóg a dokumentarista Vladimír Čížik

NETKY.SK • 9 Január 2017, 18:53 • 2 min
Vo veku 84 rokov zomrel pedagóg a dokumentarista Vladimír Čížik

BRATISLAVA - Vo veku 84 rokov zomrel v začiatkom januára v Bratislave pedagóg a dokumentarista Vladimír Čížik. Jeho meno bolo dlhé roky spojené aj so Slovenským národným múzeom (SNM), kde viac ako štvrťstoročie pôsobil ako odborný pracovník v jeho Hudobnom múzeu.

slovakia

left justify in out

Posledná rozlúčka so zosnulým bude v utorok 10. januára o 14.00 h v obradnej miestnosti na Čučoriedkovej ulici, pri cintoríne Vrakuňa. TASR o tom dnes informovala Lucia Fojtíková z Hudobného múzea SNM.

 

img

 

 Vladimír Čížik

Zdroj: Archives of the Music Centre Slovakia

 

Vladimír Čížik sa narodil 6. apríla 1932 v Žarnovici. V rokoch 1951 až 1954 študoval klavír na Konzervatóriu v Bratislave, neskôr hudobnú vedu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Po ukončení školy pôsobil ako pedagogický pracovník a korepetítor v Dome pionierov a mládeže Klementa Gottwalda v Bratislave či ako dokumentarista slovenského hudobného života v Hudobnom múzeu Slovenského národného múzea v Bratislave. V rokoch 1966 až 1992 sa predstavil tiež ako scenárista a komisár viacerých výstav k jubileám domácich i zahraničných skladateľov.

 

Ako ďalej uvádza webová stránka Hudobného centra, Čížik sa zároveň zameriaval na dokumentáciu slovenského koncertného života, venoval sa hudobnej publicistike. Je autorom a zostavovateľom viacerých štúdií a slovníkov o slovenských koncertných umelcoch rôznych odborov, spoluautorom publikácií a katalógov hudobných zbierok Slovenského národného múzea. Od roku 1984 sa venoval aj koncertnej činnosti so zameraním na diela pre sólový klavír.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies