Vo veku 84 rokov zomrel maliar Sir Howard Hodgkin

NETKY.SK • 10 Marec 2017, 11:39 • 2 min
Vo veku 84 rokov zomrel maliar Sir Howard Hodgkin

BRATISLAVA - Anglický maliar Sir Howard Hodgkin zomrel vo štvrtok vo veku 84 rokov v nemocnici v Londýne. Držiteľ Turnerovej ceny bol známy vyjadreniami, že nenávidí maľovanie.

slovakia

left justify in out

"Ľudia mi často vraveli, že mám šťastie, keď sa môžem živiť maľovaním a ja som im vždy odpovedal, 'Ďakujem, ale nie, nemám šťastie'. Nakoniec som možno spokojný s výsledkom, ale prejsť si hororom pri maľovaní obrazov je niečo, na čo sa nikdy neteším," povedal Hodgkin v roku 2014 pre BBC. 

Gordon Howard Eliot Hodgkin sa narodil 6. augusta 1932 v Hammersmithe v Londýne. V roku 1952 mal svoju prvú výstavu vo Victoria Art Gallery v Bathe. V roku 1985 získal Turnerovu cenu, ktorú udeľuje galéria Tate a rok predtým reprezentoval Veľkú Britániu na benátskom Bienále. Navrhol tiež jeden z dvanástich posterov pre Olympijské hry v Londýne v roku 2012. Jeho práce vystavujú mnohé múzeá a galérie po celom svete, napríklad Britské múzeum, galéria Tate či Múzeum moderného umenia v New Yorku. Ďalšie dve výstavy vo Veľkej Británii otvoria v najbližších mesiacoch. "Hodgkin bol počas viac ako polstoročia dôležitou postavou v súčasnom umení. Bol jedným z najlepších umelcov svojej generácie. Do jeho zmyselných, intenzívnych malieb preniká láska a porozumenie francúzskych umelcov 19. storočia, najmä Degasa, Vuillarda a Bonnarda, a tiež jeho pocity a farby Indie, ktorú navštívil pri mnohých príležitostiach. Jeho charakteristický námet, spomienka na stretnutie alebo konverzáciu s priateľom, mal za následok, že z jeho malieb vyžarovali emócie života: láska, hnev, krása a kamarátstvo," vyjadril sa riaditeľ galérie Tate, Sir Nicholas Serota. 

Umelcovo úmrtie prišlo len pár dní pred otvorením výstavy jeho diel v National Portrait Gallery, kde predstavia viac než 50 prác, datovaných od roku 1949 až do súčasnosti. Diela, ktoré vytvoril počas poslednej návštevy v Indii, predstavia na výstave v Hepworth Wakefield, ktorú otvoria v júni. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies