Vo veku 81 rokov zomrel americký senátor John McCain

NETKY.SK • 26 August 2018, 08:45 • 2 min
Vo veku 81 rokov zomrel americký senátor John McCain

WASHINGTON/BRATISLAVA - Vo veku 81 rokov zomrel v noci na nedeľu americký senátor John McCain. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Ako vo svojom vyhlásení spresnila McCainova kancelária, senátor podľahol komplikáciám súvisiacim s rakovinou mozgu. V texte sa uvádza, že senátor zomrel obklopený rodinou.

 

John McCain sa narodil 29. augusta 1936 na vojenskej základni v Američanmi kontrolovanej Paname, kde jeho otec slúžil ako dôstojník námorníctva.

 

Vojenská tradícia v McCainovej rodine bola veľmi silná, v ozbrojených silách neslúžil len jeho otec, ale aj jeho starý otec, čo neskôr motivovalo aj Johna McCaina pre kariéru v americkom vojenskom letectve. McCainova rodina sprevádzala svojho otca na rôzne vojenské základne v USA a v tichomorskej oblasti, až kým sa v roku 1951 usadila v Severnej Virgínii.

 

Po absolvovaní internátnej strednej školy v Alexandrii v roku 1954 mladý McCain nastúpil na Námornú akadémiu v Annapolise. Jeho temperament a jeho údajné komentovanie príkazov nadriadených však znížili celkové hodnotenie mladého študenta, ktorý v rebríčku absolventov z roku 1958 skončil spomedzi 899 mladíkov na 894. mieste.

 

Po skončení školy sa začala McCainova 22-ročná vojenská kariéra, ktorá ho doviedla aj do Vietnamu a prinútila ho stráviť päť rokov v tamojšom vojenskom väzení.

 

Kapitán McCain prežil niekoľko život ohrozujúcich situácií, z ktorých najvážnejšou bol požiar na leteckej lodi 29. júla 1967, ktorý si vyžiadal 134 ľudských životov. McCain po záchrane odmietol ponuku vrátiť sa domov a rozhodol sa pre účasť v ďalších vojenských operáciách.

 

Na konci októbra 1967 bolo však jeho bojové lietadlo zasiahnuté a McCain bol donútený katapultovať sa. Po strate vedomia sa prebudil vo vojenskej nemocnici v Hanoji so zlomenými rukami a nohou. Nízka kvalita ošetrovania a následné uväznenie McCaina zanechali trvalé následky na jeho horných končatinách.

 

Aj po svojom návrate v roku 1973 však McCain pokračoval vo vojenskej kariére. Jeho hrdinstvo počas vojny vo Vietname bolo ocenené niekoľkými vyznamenaniami. Americké ozbrojené sily opustil McCain v roku 1981, aby sa o dva roky neskôr sa stal kongresmanom.

John McCain bol dvakrát ženatý. S prvou manželkou, modelkou Carol Sheppovou, sa oženil v roku 1965. Osvojil si jej dve deti a pár mal spoločnú dcéru Sidney. V roku 1979 stretol McCain Cindy Hensleyovú, dcéru majiteľa prosperujúcej pivovarníckej firmy v Arizone. Mesiac po rozvode s Carol v roku 1980 sa s Hensleyovou zosobášil.

 

McCainovci majú dvoch synov a jednu dcéru. V roku 1991 si pár adoptoval dcéru Bridget z útulku Matky Terezy v Bangladéši. McCainovým vierovyznaním je kresťanstvo.

 

Politik s povesťou presadzovania svojských riešení, niekedy v rozpore so straníckou doktrínou, patril ku kľúčovým postavám presadzujúcim posilnenie americkej vojenskej prítomnosti v Iraku. Jeho politická kariéra sa začala v roku 1983, keď sa stal členom americkej Snemovne reprezentantov, dolnej komory amerického Kongresu.

 

Veterán, niekdajší vojnový zajatec z Vietnamu a nositeľ niekoľkých štátnych vyznamenaní, získal v roku 1987 post amerického senátora. Túto funkciu vo voľbách trikrát obnovil a v roku 2000 sa usiloval získať oficiálnu prezidentskú nomináciu republikánov. Porazil ho vtedy neskorší prezident George W. Bush. Napriek problémom v kampani počas primárnych volieb a nedostatku sponzorských príspevkov sa 72-ročný senátor McCain stal oficiálnym nominantom konzervatívcov na post amerického prezidenta.

 

Svoje prvé politické kontakty v Arizone získal John McCain po tom, keď začal pracovať ako viceprezident pre public relations v pivovarníckej spoločnosti rodiny jeho druhej manželky Cindy McCainovej.

 

Dva razy za sebou, v rokoch 1982 a 1984, získal McCain post v Snemovni reprezentantov vo Washingtone a v roku 1987 sa stal senátorom štátu Arizona. V centre jeho prvých politických cieľov stála pomoc domorodým Indiánom a boj proti korupcii v kasínach. Popularita vojnového veterána McCaina sa v Kongrese zvyšovala. V roku 1988 bol jedným z potenciálnych kandidátov Georgea H.W. Busha na post viceprezidentského kandidáta; napokon sa stal predsedom jeho komisie pre veteránov.

 

V roku 1989 čelil McCain spolu s ďalšími štyrmi senátormi vyšetrovaniu pre údajnú korupciu. Etická komisia Senátu napokon McCaina zbavila obvinení, ale skonštatovala, že senátor sa dopustil zlého úsudku, keď súhlasil s požiadavkou firmy Lincoln Savings and Loan Association, aby loboval v jej prospech počas stretnutia s regulačnými orgánmi. Tzv. škandál Keating 5 však nepoškodil kariéru uznávaného senátora a voliči v Arizone mu v roku 1992 odovzdali 52 percent hlasov.

 

Počas 90. rokov si senátor McCain vyslúžil povesť nezávislého politika, ktorý stál mnohokrát proti oficiálnej doktríne Republikánskej strany. Jednou z jeho iniciatív bola reforma financovania politických strán, čo bol projekt pripravený spoločne s demokratickými senátormi. McCain opakovane upozorňoval na skryté vládne dotácie na miestne projekty a iniciatívy členov kongresu vo finančných zákonoch. Napriek nesúhlasu republikánov pomáhal presadiť demokratický zákon o zvýšení spotrebnej dane za tabakové výrobky.

Svoju prvú kandidatúru na funkciu prezidenta ohlásil senátor McCain 27. septembra 1999 v štáte New Hampshire, kde vo februári 2000 svojho oponenta Georgea W. Busha v primárnych voľbách porazil.

 

Silnou stránkou McCaina bola otvorenosť voči médiám, ktorou kompenzoval nedostatok finančných prostriedkov na televíznu reklamnú kampaň. V primárnych voľbách v Južnej Karolíne v roku 2000 však McCainovi odporcovia spustili intenzívnu negatívnu kampaň, v ktorej ho nepravdivo označili za homosexuála, jeho manželku za závislú na drogách a jeho adoptovanú bangladéšsku dcéru za nemanželské dieťa.

 

McCain v Južnej Karolíne prehral a jeho prezidentská kandidatúra pre voľby 2000 sa odvtedy nespamätala.

Hoci McCain následne kandidatúru stiahol a oficiálne podporil Georgea W. Busha, ako senátor stál viackrát proti nemu v otázkach zdravotníckej reformy či globálneho otepľovania. Bol jedným z dvoch republikánskych senátorov, ktorí hlasovali proti Bushovmu návrhu poskytnúť dočasné daňové úľavy vyšším príjmovým skupinám a podnikateľom. S demokratmi spolupracoval aj na zásadnej reforme imigrantskej politiky, ktorá však nakoniec nebola schválená.

 

Nezávislé postoje senátora McCaina, jeho otvorená kritika vládnych rozhodnutí, vrátane spôsobu vedenia vojny v Iraku, a ochota spolupracovať so senátormi bez ohľadu na to, ktorú stranu zastupujú, viedla k nárastu popularity tohto republikánskeho politika, a to najmä v radoch nezávislých voličov.

 

Úmysel kandidovať na funkciu prezidenta ohlásil McCain opäť v štáte New Hampshire 25. apríla 2007. Najpopulárnejším republikánskym kandidátom v tom čase bol pritom bývalý starosta New Yorku Rudi Giuliani; veľké šance pripisovali analytici aj boháčovi Mittovi Romneymu, ktorý mal dostatok prostriedkov na drahú volebnú kampaň.

 

Prvým ťažkostiam čelil McCain už v lete 2007, keď musel pre nedostatok financií prepustiť časť svojho volebného tímu. McCainova nezávislosť od republikánov dlho vyvolávala nedôveru tradičných republikánskych sponzorov.

 

Najvyšší prílev financií a upevnenie pozície vnútri Republikánskej strany zaznamenal senátor po ohlásení viceprezidentskej kandidatúry aljašskej guvernérky Sarah Palinovej. Tá reprezentuje tradične silné a lojálne sociálne konzervatívne krídlo republikánov. McCain však v najdrahšej volebnej kampani v amerických dejinách zápasil s nedostatkom finančných prostriedkov počas celého obdobia a preto sa rozhodol prijať vládne prostriedky na jej financovanie.

 

Vyše roka trvajúcu McCainovu kampaň označili politickí komentátori niekoľkokrát za skončenú; senátor sa však napriek problémom nevzdal a vybudoval si povesť bojovníka. Boj zdôrazňoval aj v posledných dňoch pred voľbami, keď podľa prieskumov verejnej mienky za svojím politickým rivalom Barackom Obamom zaostáva približne o päť percent.

 

Volebná kampaň Johna McCaina oslovila na začiatku veľa nezávislých voličov, teda Američanov, ktorí nie sú členmi žiadnej z hlavných politických strán. Nomináciou Sarah Palinovej upevnil svoje pozície v straníckej základni, ktorá ho dovtedy považovala za príliš nezávislého. McCain oslovoval väčšinou generáciu starších ľudí, voličov vo vidieckych oblastiach so stredoškolským vzdelaním, veriacich kresťanov a veľkú časť veteránov a príslušníkov ozbrojených síl.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona