Vo veku 79 rokov zomrel fotograf a novinár Karol Belický

NETKY.SK • 25 November 2016, 15:00 • 2 min
Vo veku 79 rokov zomrel fotograf a novinár Karol Belický

BRATISLAVA - Vo veku 79 rokov zomrel vo štvrtok nadránom (24. 11.) slovenský novinár a fotograf Karol Belický.

slovakia

left justify in out

"Odišiel v pokoji, s možnosťou rozlúčiť sa," informovala TASR Ľubomíra Belická. Belický bol jej svokrom.

 

Posledná rozlúčka sa bude konať v stredu (30. 11.) o 11.00 h v bratislavskom krematóriu. Je autorom fotokníh o hlavnom meste. "Kto ho poznal, má možnosť prísť, dôstojne sa rozlúčiť," dodala Belická.

 

Karol Belický sa narodil 27. apríla 1937 vo Vysokej nad Uhom v okrese Michalovce. Umelecký fotograf, fotoreportér, novinár, ktorý bol verný tomuto povolaniu štyri desaťročia, patril medzi ojedinelé zjavy obrazovej publicistiky.

 

Začínal v športovom oddelení denníka Smena a takmer štvrťstoročie bol fotoreportérom v týždenníku Život. Za toto obdobie vytvoril milión stotisíc reportážnych fotografií, ktoré vyšli v úhrnnom náklade vyše desať miliárd exemplárov, čo predstavuje ojedinelý svetový výkon. Publikoval v stovke domácich i zahraničných novín a časopisov.

 

O vysokej profesionalite jeho tvorby svedčia ocenenia z Prahy, Moskvy, New Yorku. Na poslednej súťažnej výstave novinárskej fotografie získal spomedzi 5000 prác prvú cenu za súbor reportážnych záberov "Čujte hlasy zvonov mieru".

 

Doménu fotografickej tvorby Belického predstavovali reprezentačné obrazové publikácie, ktoré vychádzali s veľkým úspechom až v 50.000 nákladoch.

 

Podľa stanice Rádio Regina (RTVS) žil Belický na Žitnom ostrove, kde mal svoj veľký ateliér a možnosť zdravo žiť. Každý deň pozoroval vtáctvo, pestoval obilie, postavil si pyramídu, neholdoval cigaretám ani alkoholu a snažil sa pozitívne myslieť. Okrem toho bol milovníkom historických vozidiel. Na jednom z nich prešiel niekoľko tisíc kilometrov za svojimi reportážami.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies