Vo veku 76 rokov zomrel spevák Don Covay

NETKY.SK • 4 Február 2015, 15:49 • 2 min
Vo veku 76 rokov zomrel spevák Don Covay

USA - Vo veku 76 rokov zomrel americký spevák Don Covay.

slovakia

left justify in out

Rodák z Orangeburgu v Južnej Karolíne skonal 31. januára v spánku v jednej z newyorských nemocníc v dôsledku zdravotných problémov, ktoré mu spôsobila mŕtvica. Informácie potvrdila viacerým americkým médiám dcéra zosnulého Ursula Covay Parkes.

 

Donald Randolph, známy ako Don Covay, sa narodil 24. marca 1938. Debutový album Mercy! vydal v roku 1965 a poslednú nahrávku Super Bad uviedol na trh v roku 2009. Na konte má hity ako Pony Time, See Saw, I Was Checkin' Out, She Was Checkin' In alebo Mercy, Mercy, na ktorom spolupracoval aj Jimi Hendrix. Pieseň neskôr prerobili The Rolling Stones na album Out of Our Heads (1965). Bol tiež úspešným skladateľom. Medzi najznámejšie skladby, ktoré zložil pre iných interpretov, patrí napríklad pieseň Chain of Fools Arethy Franklin. Jeho skladby spievali a hrali aj Wilson Pickett, Little Richard, Etta James, Gene Vincent, Steppenwolf, Bobby Womack, Small Faces a ďalší. The Rolling Stones s ním spolupracovali aj na nahrávaní ich albumu Dirty Work (1986). V roku 1992 dostal mŕtvicu a hudobníci ako Mick Taylor, Ron Wood, Bobby Womack, Iggy Pop alebo Ben E. King nahrali štúdiovku Back to the Streets: Celebrating the Music of Don Covay (1993). Americká Rhythm and Blues Foundation Covayovi následne udelila Pioneer Award. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona