Vo veku 76 rokov zomrel hudobník Petr Skoumal

NETKY.SK • 28 September 2014, 12:23 • 2 min
Vo veku 76 rokov zomrel hudobník Petr Skoumal

PRAHA - Vo veku 76 rokov zomrel dnes ráno v pražskej nemocnici po ťažkej chorobe hudobník Petr Skoumal. Potvrdil to jeho dlhoročný spolupracovník, spevák Michal Prokop, informoval spravodajský server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Skoumal okrem iného napísal hudbu pre jednu z najznámejších Prokopových piesní Kolej Yesterday. Bol však známy nielen písaním piesní pre dospelých a deti, ale aj napríklad tvorbou filmovej hudby.
      

Petr Skoumal sa narodil v Prahe a hudobné vzdelanie získal najprv na pražskom konzervatóriu. Študoval dirigovanie a neskôr na brnianskej JAMU riadenie zboru.
      

Po štúdiách sa venoval scénickej hudbe, pracoval napríklad v Činohernom klube, kde bol režisérom a hudobným dramaturgom. Tam sa stretol so spisovateľom a pesničkárom Janom Vodňanským, ktorý sa takisto stal dlhoročným Skoumalovým spolupracovníkom.
      

Skoumalovu filmovú hudbu mohli diváci počuť v niekoľkých snímkach Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka, ako boli Jára Cimrman ležící spící alebo Rozpuštěný a vypuštěný, a rad ľudí všetkých vekových kategórií určite nezabudne na znelku večerníčka Maxipes Fík.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies