Vo veku 68 rokov zomrel filmový režisér Patrice Chéreau

NETKY.SK • 8 Október 2013, 15:30 • 2 min
Vo veku 68 rokov zomrel filmový režisér Patrice Chéreau

PARÍŽ - Vo veku 68 rokov zomrel v pondelok francúzsky filmový a divadelný režisér Patrice Chéreau. Príčinou jeho úmrtia bola rakovina pľúc, informovala dnes agentúra AP s odvolaním sa na umeleckú agentúru Artmedia, ktorá ho zastupovala.

slovakia

left justify in out

Režisérovo inovačné dielo sa stretávalo s priaznivým ohlasom kritiky a získalo množstvo ocenení. Chéreau sa preslávil najmä svojím revolučným poňatím opery Prsteň Nibelungov od Richarda Wagnera na Hudobných slávnostiach v Bayreuthe v roku 1976 či historickou filmovou drámou Kráľovná Margot z roku 1994.

Niekoľnonásobnému držiteľovi cien z medzinárodných filmových festivalov v Cannes, Berlíne a Benátkach vzdal hold aj francúzsky prezident Francois Hollande, ktorý vo svojom oficiálnom vyhlásení uviedol, že každý z Chéreauových filmov je majstrovským dielom. "Odišiel jeden z najväčších umelcov Francúzska," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona