Vo veku 67 rokov zomrel írsky gitarista Pádraig Duggan z kapely Clannad

NETKY.SK • 9 August 2016, 18:00 • 2 min
Vo veku 67 rokov zomrel írsky gitarista Pádraig Duggan z kapely Clannad

BRATISLAVA - Vo veku 67 rokov zomrel dnes ráno írsky gitarista Pádraig Duggan, známy predovšetkým ako člen folkovej kapely Clannad. Smutnú správu potvrdila prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter hudobníkova neter a kolegyňa z formácie Moya Brennan.

slovakia

left justify in out

Rodák z Gaoth Dobhair naposledy vydýchol v jednej z dublinských nemocníc v dôsledku recidívnej choroby. Zanechal po sebe manželku Jan. Pohreb sa uskutoční vo štvrtok v St. Mary's Church, nachádzajúcom sa v dedine Doirí Beaga.


Pádraig Duggan, v írskej gaelčine Pádraig Ó Dúgáin, sa narodil 23. januára 1949. Jeho dvojčaťom je hudobník Noel Duggan, s ktorým sa v roku 1970 zaslúžil o vznik spomínanej skupiny Clannad. Debutovali v roku 1973 eponymným albumom, no zažiarili až v 80. rokoch, keď nahrali úvodnú skladbu miniseriálu Harry's Game (1982). Pieseň vyšla aj ako singel, ktorý sa umiestnil na piatej priečke britského rebríčka a kapele vyniesol Ivor Novello Award.

 

Okrem toho stoja za soundtrackom seriálu Robin Hood (1984 - 1986) s názvom Legend (1984), za ktorý získali televíznu cenu BAFTA, či skladbou I Will Find You, ktorá zaznela v snímke Posledný Mohykán (1992). Dosiaľ vydali pätnásť štúdioviek, medzi najúspešnejšie patria napríklad Magical Ring (1983), Anam (1990), Banba (1994) či Lore (1996). Na konte majú tiež Grammy, ktorú dostali vďaka nahrávke Landmarks (1997).

 

Po nej nasledovala dlhšia prestávka, počas ktorej bratia Dugganovci nahrali album Rubicon (2005). Clannad sa na scénu vrátili v roku 2012, pričom o rok neskôr uviedli na trh zatiaľ poslednú štúdiovku Nádúr. Doterajšiu zostavu formácie tvorili okrem bratov Dugganovcov ich neter a synovci - Moya Brennan, Ciarán Brennan a Pól Brennan. Bývalou členkou je sestra Brennanovcov, speváčka Enya, ktorá kapelu opustila v roku 1982.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies