Vo veku 64 rokov zomrel bubeník kapely The Stooges Scott Asheton

NETKY.SK • 17 Marec 2014, 11:33 • 2 min
Vo veku 64 rokov zomrel bubeník kapely The Stooges Scott Asheton

LOS ANGELES - Vo veku 64 rokov zomrel bubeník americkej kapely The Stooges Scott Asheton. Hudobník, ktorý mal v posledných rokoch zdravotné problémy, opustil svet v sobotu 15. marca. Presnú príčinu smrti zatiaľ nezverejnili.

slovakia

left justify in out

Informáciu o úmrtí jedného zo zakladajúcich členov legendárnej kapely, známej aj ako Iggy and the Stooges, v nedeľu potvrdil jej líder Iggy Pop. "Môj drahý priateľ Scott Asheton nás minulú noc opustil. Scott bol veľký umelec. Nikdy som nepočul nikoho hrať na bicie tak, ako to robil Scott Asheton. Bol ako môj brat. On a Ron (Ron Asheton - zosnulý gitarista kapely a brat Scotta Ashetona, pozn. SITA) zanechali svetu obrovský odkaz. Vždy boli a budú mojou druhou rodinou. Myslím na jeho sestru Kathy, ženu Liz a dcéru Leannu, ktoré boli svetlom jeho života," uviedol prostredníctvom sociálnej siete Facebook 66-ročný Pop. 


Kapela The Stooges vznikla v roku 1967. O dva roky neskôr vydali debutový eponymný album, z ktorého pochádzajú aj skladby ako 1969, I Wanna Be Your Dog či No Fun. Album produkoval niekdajší člen už nefungujúcej skupiny The Velvet Underground John Cale. Iggy and the Stooges o rok uviedli na trh druhý počin Fun House, na ktorom sa podieľal aj saxofonista Steve Mackay. Začiatkom februára 1973 vydali s gitaristom Jamesom Williamsonom album Raw Power, ktorý pomáhal kapele mixovať David Bowie. Nahrávku obsahujúcu skladby ako Search and Destroy, Gimme Danger, Raw Power či I Need Somebody, zaradil americký dvojtýždenník Rolling Stone na 125. miesto rebríčka 500 najlepších albumov všetkých čias. Kapela najmä pre problémy s drogami v roku 1974 ukončila činnosť. V roku 2003 sa však dali opäť dokopy, začali koncertovať a vydali albumy The Weirdness (2007) a Ready to Die (2013), na ktorom však gitaru obsluhuje spomínaný Williamson. Pôvodný gitarista Ron Asheton zomrel v januári 2009. Scott Asheton s kapelou prestal vystupovať v roku 2011 pre zdravotné problémy. Na poste bubeníka ho vystriedal Toby Dammit, ktorý s The Stooges hrá dodnes. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona