Vo veku 60 rokov zomrela speváčka Sharon Jones

NETKY.SK • 19 November 2016, 12:28 • 2 min
Vo veku 60 rokov zomrela speváčka Sharon Jones

BRATISLAVA - Vo veku 60 rokov zomrela v piatok americká soulová a funková speváčka Sharon Jones. Vokalistka formácie Sharon Jones & The Dap-Kings skonala po zdĺhavom boji s rakovinou pankreasu. Smutnú správu potvrdil vo vyhlásení pre média hudobníčkin hovorca, podľa ktorého Jones naposledy vydýchla obklopená blízkymi, vrátane členov jej kapely The Dap-Kings.

slovakia

left justify in out

Na úmrtie uznávanej interpretky reagovalo aj niekoľko známych osobností ako napríklad Chaka Khan, John Legend, Whoopi Goldberg, Hayley Williams, Leon Bridges či St. Vincent.

 

Speváčke diagnostikovali rakovinu pankreasu prvý raz v roku 2013, pričom išlo o druhé štádium. Následne podstúpila liečbu a operáciu, počas ktorej jej odstránili žlčník, časť pankreasu a časť tenkého čreva. Deväť mesiacov po zákroku sa hudobníčka dostala do remisie, no v novembri 2015 sa ochorenie vrátilo, pričom prešlo do štvrtého štádia a metastáz na pľúcach, pečeni a lymfatických uzlinách. Jones informovala, že sa jej skončila remisia, v júli tohto roka na premiére dokumentu Miss Sharon Jones! (2016), ktorý rozpráva o jej kariére i boji s ťažkou chorobou.


Sharon Lafaye Jones sa narodila 4. mája 1956 v meste North Augusta v Južnej Karolíne, no vyrástla v newyorskom Brooklyne. Pôvodne pracovala ako dozorkyňa vo väznici Rikers Island, pričom pravidelne spievala v kostoloch a privyrábala si vystúpeniami na svadbách. Hudobnú kariéru odštartovala pomerne neskoro, a to vo veku 40 rokov, keď sa stala vokalistkou soulového speváka Leeho Fieldsa. V tom istom roku naspievala piesne Switchblade a The Landlord, ktoré sa objavili na debutovom albume formácie The Soul Providers s názvom Soul Tequila (1996). Vrchol kariéry však zaznamenala vďaka pôsobeniu v spomínanej skupine Sharon Jones & The Dap-Kings. Debutovali v roku 2002 štúdiovkou Dap Dippin' With Sharon Jones And The Dap-Kings, po ktorej nasledovali Naturally (2005), 100 Days, 100 Nights (2007), I Learned The Hard Way (2010) a Give The People What They Want (2014), vďaka ktorému si vlani vyslúžili nomináciu na Grammy v kategórii Najlepší r'n'b album. Na konte majú tiež kompiláciu Soul Time! (2011) a vianočný album It's A Holiday Soul Party (2015). V roku 2010 sa predstavili na festivale Pohoda v Trenčíne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies