Vo veku 110 rokov zomrela klaviristka Alice Herzová-Sommerová

NETKY.SK • 24 Február 2014, 09:14 • 2 min
Vo veku 110 rokov zomrela klaviristka Alice Herzová-Sommerová

LONDÝN - Vo veku 110 rokov zomrela v nedeľu (23.2.) v Londýne britská klaviristka českého pôvodu Alice Herzová-Sommerová, považovaná za najstaršiu osobu, ktorá počas druhej svetovej vojny prežila rasové prenasledovanie nacistického Nemecka. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie jej pozostalých.

slovakia

left justify in out

Zanietenosť pre hudbu pomohla talentovanej klaviristke a jej malému synovi vydržať dva roky v židovskom gete v českom meste Terezín, kam ich okupanti poslali v roku 1943. Jeho obyvatelia mali povolené usporadúvať koncerty, na ktorých často účinkovala. "Hudba bola našou potravou, ktorá nás držala nažive," uviedla kedysi.
      

Do Terezína nacisti poslali približne 140.000 Židov, z ktorých tam 33.430 zahynulo. Herzová-Sommerová a jej osemročný syn Stephan boli medzi menej než 20.000 preživšími väzňami, keď geto v máji 1945 oslobodila ruská Červená armáda. V roku 1949 odišla z Československa za svojou sestrou-dvojčaťom Mizzi do izraelského Jeruzalema.
      

Na tamojšom konzervatóriu vyučovala hudbu až do roku 1986, keď emigrovala do Británie. Herzová-Sommerová sa narodila 26. novembra 1903 v Prahe a na klavíri sa začala učiť hrať ako päťročná. Krátky film s názvom The Lady in Number 6: Music Saved My Life o jej živote je tento rok nominovaný na americkú Cenu Akadémie, Oscara.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies