Vo veku 108 rokov zomrel známy spisovateľ Boris Pahor

NETKY.SK • 30 Máj 2022, 13:25 • 2 min
Vo veku 108 rokov zomrel známy spisovateľ Boris Pahor

TERST – Zomrel medzinárodne uznávaný slovinský spisovateľ Boris Pahor, ktorý vo svojich dielach rozprával o vlastných skúsenostiach s fašizmom a nacistickými tábormi smrti počas druhej svetovej vojny. Správu priniesla v pondelok tlačová agentúra STA.

slovakia

left justify in out

Pahor celý život upozorňoval na nebezpečenstvo totalitných režimov, ktorých obeťou bol aj on sám. Svoju skúsenosť z internovania v nacistických koncentračných táboroch opísal napríklad v románe Nekropola, ktorý získal ocenenia a ktorý mu priniesol slávu. Pahor sa narodil v slovinskej rodine v multikultúrnom meste Terst v bývalom Rakúsko-Uhorsku 26. augusta 1913, rok pred vypuknutím prvej svetovej vojny, a ako dieťa bol svedkom nástupu fašizmu v Taliansku.

 

 

Ako mladý sa v Terste stýkal so slovinskými antifašistickými intelektuálmi a aktivistami. V roku 1940 ho povolali do talianskej armády a poslali bojovať do Líbye, odkiaľ ho prevelili do Lombardska, kde pracoval ako vojenský prekladateľ v tábore pre juhoslovanských vojnových zajatcov. Po kapitulácii Talianska v roku 1943 sa zapojil do slovinského hnutia odporu. V januári 1944 ho však zajali Domobranci, slovinská pronacistická milícia, a odovzdali ho Nemcom, ktorí ho poslali do piatich rôznych koncentračných táborov.

 

 

Ako presvedčený demokrat založil Pahor v roku 1966 časopis Zaliv, v ktorom obhajoval demokratické hodnoty proti juhoslovanskému komunistickému režimu. Jeho knihy, ktoré sa zaoberajú najmä problematikou slovinskej menšiny v Taliansku a vlastnými skúsenosťami s fašizmom a vojnou, mu vyniesli mnohé ocenenia vrátane francúzskeho Radu čestnej légie, rakúskeho Čestného kríža za vedu a umenie a niekoľkých nominácií na Nobelovu cenu za literatúru.

 

Možno vás zaujme: Zomrel herec Ray Liotta. Nakrúcal film a chystal svadbu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona