AKTUALIZOVANÉ Vo väznici pri Riu de Janeiro prebehla vzbura, trestanci sa už vzdali

NETKY.SK • 19 Február 2018, 06:02 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Vo väznici pri Riu de Janeiro prebehla vzbura, trestanci sa už vzdali

SAO PAULO - V brazílskej väznici v Japeri v štáte Rio de Janeiro sa v nedeľu búrili väzni

slovakia

left justify in out

Výtržnosti začali v nedeľu popoludní miestneho času. Ozbrojení trestanci počas nepokojov zajali ako rukojemníkov 18 osôb, z toho osem dozorcov a desať väzňov, ktorých ku koncu vzbury oslobodila polícia. Ako informovali predstavitelia väzenia Milton Dias Moreira, väzni sa zrejme vzbúrili pre posilnené bezpečnostné opatrenia zamerané na boj so zhoršujúcim sa násilím páchaným gangmi a po niekoľkých hodinách vyjednávaní sa vzdali.

 

Traja väzni, ktorí sa na vzbure podieľali, utrpeli strelné zranenia, ani jeden z nich nie je v ohrození života. Polícia pri zásahu v zariadení zhabala tri strelné zbrane a granát.

 

Pre výrazný nárast násilia a organizovanej kriminality v štáte Rio de Janeiro vydala federálna vláda v piatok dekrét, na základe ktorého preberie armáda kontrolu nad miestnou políciou.

 

Ide o najnovšiu zo série vzbúr v brazílskych väzniciach, ktoré často zažívajú násilie a sú pod faktickou kontrolou silných drogových gangov. Skupiny pre ľudské práva označujú podmienky v tých väzniciach za "stredoveké", keďže v nich nemajú dostatok jedla a cely sú nezriedka také zaplnené, že si väzni nemajú kde ľahnúť.

 

Štátne úrady v Riu de Janeiro skôr v priebehu nedele avizovali zmeny zamerané na zvýšenie bezpečnosti vo väzniciach, aj keď bližšie podrobnosti nezverejnili. Zmeny budú súčasťou bezpečnostnej intervencie federálnej vlády v štáte Rio de Janeiro.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies