Vo väzeniach zahrajú aj kapely odsúdených

NETKY.SK • 24 December 2013, 10:30 • 2 min
Vo väzeniach zahrajú aj kapely odsúdených

BRATISLAVA - V období Vianoc a Nového roka vo všetkých ústavoch upravujú aj režim dňa a predlžujú dobu sledovania televízneho vysielania.

slovakia

left justify in out

V slovenských väzniciach sa bude počas Vianoc aj spievať, v dvoch ústavoch majú vlastné hudobné skupiny. Vo väzení v Košiciach-Šaci spoluväzňom spríjemní sviatky hudobná skupina GIPSY Oheň a na oddelení výkonu trestu v Sabinove, ktorý spadá pod Prešovský ústav, zahrá skupina Oheň. Všetky väznice pripravili pre odsúdených program, ktorým si spríjemnia toto obdobie a pripomenú vianočné zvyky a tradície. V ústave pre mladistvých v Sučanoch už od začiatku roka vyrábali adventné vence. Počas Štedrého večera sa budú spievať koledy. Odsúdené ženy v Nitre-Chrenovej tradične v decembri pečú vianočné perníky. Tento rok túto tradíciu založili aj v ústave v Ilave uviedol riaditeľ kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž. V ústave v Košiciach si majú odsúdení možnosť pozrieť divadelné predstavenie študentov Gymnázia sv. Tomáša Akvinského, zapojiť sa do súťaží a zdobenia stromčeka. V niektorých väzniciach počas sviatkov besedujú o biblických témach, vianočných tradíciách a novoročných prianiach.

Väzenskí kapláni, ktorí v 18 ústavoch na výkon väzby a výkon trestu odňatia slobody poskytujú katolícku duchovnú službu, umožnia ľuďom za mrežami dôstojné slávenie najkrajších sviatkov roka. Ako býva zvykom, aj tento rok na Štedrý deň zavítajú do väzníc aj biskupi - ordinár ozbrojených síl a zborov František Rábek a emeritný trnavský pomocný biskup Dominik Tóth, ktorí budú celebrovať vianočnú svätú omšu. V ústave Nitra-Chrenová príslušníci Zboru dobrovoľníkov Maltézskeho rádu pozdravia odsúdené a obdarujú ich vianočným darom. Kapláni pri svojich návštevách na oddieloch osobne prinesú obvineným a odsúdeným vianočné pozdravy a vinše a požehnajú jedlo. Vo väzenských kaplnkách okrem slúženia vianočných svätých omší budú požehnávať betlehemy, spievať s odsúdenými koledy, viesť adorácie, katechézy, spoločné modlitby sv. ruženca, či vysluhovať sviatosti. Sviatočné chvíle strávia kapláni s obvinenými a odsúdenými aj pri rozhovoroch, či sledovaní filmov s vianočnou a duchovnou tematikou. Do niektorých ústavov vstúpia aj mládežnícke spevokoly so svojimi koncertnými predstaveniami. Koncertné vystúpenia si pripravili v niektorých ústavoch pod vedením väzenských kaplánov aj samotní odsúdení. Nebude chýbať možnosť sledovania televíznych programov, prednostne vianočných bohoslužieb a pápežského požehnania Urbi et orbi z Ríma. Duchovný program bude pokračovať počas celého vianočného obdobia a vyvrcholí ďakovnými pobožnosťami v závere roka, privítaním Nového roka, požehnaním Trojkráľovej vody a Trojkráľovými požehnaniami ciel a celých 

Za múrmi väzníc budú aj rôzne vianočné turnaje - na niektorých oddeleniach si zmerajú sily v stolnom tenise, inde budú väzni-športovci hrať futbal, prípadne šípky alebo šach. Ľudia vo výkone trestu, ktorí sú priaznivcami spoločenských hier, si môžu zahrať karty, skúsiť vyhrať turnaj v sudoku alebo hre Človeče, nehnevaj sa. Budú aj vianočné vedomostné kvízy. V druhý vianočný sviatok budú mať väzni zimné športové hry. 

V období Vianoc a Nového roka vo všetkých ústavoch upravujú aj režim dňa a predlžujú dobu sledovania televízneho vysielania. Stravovanie počas sviatkov vo väzniciach prispôsobujú zvyklostiam v jednotlivých regiónoch Slovenska. Pripravuje sa napríklad fazuľová, šošovicová alebo hríbová polievka, odsúdení dostávajú aj balíčky s ovocím. Na Štedrý deň vo väčšine ústavov dávajú väzobne stíhaným a odsúdeným tradičné jedlá - kapustnicu alebo šošovicovú polievku, vyprážané rybie filé, zemiakový šalát, ovocie, keks a čaj. V niektorých ústavoch bývajú aj vianočné oplátky s medom. "Stravovanie počas Vianoc a novoročných sviatkov je vo väzniciach prispôsobené národným zvyklostiam, pričom sa samozrejme vychádza z limitovaných možností stravnej dávky," dodal Baláž. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies