Vo väzbe skončilo šesť bývalých policajných elít figurujúcich v kauze Očistec, dvaja obvinení boli prepustení na slobodu

NETKY.SK • 9 November 2020, 09:05 • 2 min
Vo väzbe skončilo šesť bývalých policajných elít figurujúcich v kauze Očistec, dvaja obvinení boli prepustení na slobodu

PEZINOK - Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) vzal napokon do väzby aj bývalého šéfa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Petra Hraška. Vyšetrovateľ opísal, ako fungovali bödörovci.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej informovala hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková, dôvodom väzby je obava z možného ovplyvňovania svedkov a z pokračovania v trestnej činnosti, teda kolúzna a preventívna väzba.

 

O väzbe pre bývalého šéfa NAKA Petrovi Hraškovi rozhodol súd v nedeľu večer v jeho neprítomnosti, pretože bol hospitalizovaný na psychiatrii. Hraško bude prevezený do Nemocnice pre obvinených a odsúdených v Trenčíne. 

 

Väzobne stíhaných bude šesť osôb
„Sudca o väzbe rozhodol na základe návrhu prokurátora bez výsluchu obvineného P. H., keďže zdravotný stav obvineného neumožňoval jeho výsluch. Rozhodnutie nie je právoplatné,“ uviedla.

 

Počet väzobne stíhaných osôb, obvinených v rámci akcie Očistec, tak stúpol na šesť. Väzobne stíhaný bude na základe rozhodnutia súdu bývalý prezident policajného zboru Tibor Gašpar, bývalý šéf protikorupčnej jednotky NAKA Róbert Krajmer, bývalý policajt Milan Mihálik, bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby (SIS) Marián Zetocha a tiež úradník Martin Fleischer.

 

„Sudca vyhovel návrhu prokurátora a vzal päť osôb do väzby, pri dvoch obvinených osobách som zobral návrh na vzatie do väzby späť," povedal prokurátor Ondrej Repa po rozhodnutí Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Zároveň uviedol, že okruh podozrivých sa môže ešte rozšíriť o ďalšie osoby, bližšie informácie však komentovať nechcel. 

 

„Chcel by som apelovať na ostatné osoby, ak majú vedomosť o trestnej činnosti, alebo na trestnej činnosti podieľali, aby sa urýchlene prihlásili na Úrad špeciálnej prokuratúry alebo na NAKA," vyzval dozorujúci prokurátor Ondrej Repa.

 

Súvisiaci článok: Súd vyhovel žiadosti prokurátora! Tibor Gašpar a Robert Krajmer ostávajú vo väzbe

 

Existujú obavy z marenia vyšetrovania

Dôvodom rozhodnutia o väzobnom stíhaní je pri väčšine z nich obava z ovplyvňovania svedkov, prípadne pokračovaní v trestnej činnosti. Všetci proti rozhodnutiu podali sťažnosti, o ktorých rozhodne Najvyšší súd SR.


V prípade bývalého šéfa Národnej jednotky finančnej polície Bernarda Slobodníka a ďalšieho policajta Ivana Bobockého prokuratúra vzala späť návrh na väzobné stíhanie, keďže spolupracujú pri objasňovaní trestnej činnosti. Bobocký mal pritom v roku 2015 sledovať súčasného premiéra Igora Matoviča a právneho zástupcu rodiny Kuciakovcov Daniela Lipšica


Polícia v rámci akcie Očistec ešte vo štvrtok (5. novembra) zadržala viaceré osoby, vrátane bývalých vysokých policajných funkcionárov. Obvinení sú pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, z korupčných trestných činov a trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

 

Prečítajte si viac: Špecializovaný súd v Pezinku rozhoduje o väzbe Tibora Gašpara, Roberta Krajmera a spol., Hraško skončil na psychiatrii



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies