Vo Vatikáne sa stretnú pápeži katolíkov a pravoslávnych koptov

NETKY.SK • 9 Máj 2013, 17:07 • 2 min
Vo Vatikáne sa stretnú pápeži katolíkov a pravoslávnych koptov

VATIKÁN - Pápež koptskej pravoslávnej cirkvi Teodor II. vo štvrtok pricestuje do Ríma na štvordňovú návštevu, v rámci ktorej sa vo Vatikáne stretne s katolíckym náprotivkom Františkom.

slovakia

left justify in out

Stretnutie historického významu, ktoré je naplánované na piatok, bude druhým svojho druhu od roku 1973, keď Teodorov predchodca Šenuda III. navštívil vtedajšieho pontifika Pavla VI. Alexandrijský patriarcha si v Ríme pripomenie 40. výročie tejto udalosti ako začiatku dialógu medzi cirkvami po vyše 900-ročnej odluke. Stretnutie sa zatiaľ zopakovalo iba raz, a to v roku 2000 počas návštevy Jána Pavla II. v Egypte.

Teodora, známeho tiež ako Tavadros, si pravoslávni kopti zvolili za pápeža v novembri 2012, niekoľko mesiacov po úmrtí jeho predchodcu Šenudu. Hlavou cirkvi, ku ktorej sa v Egypte hlási približne 10 percent obyvateľov, sa stal v období rastúceho napätia medzi kresťanmi a väčšinovými moslimami. Teodor dokázal svoj záujem o zblíženie s Vatikánom aj minulomesačným gestom, keď sa v rozpore s doterajšími zvyklosťami zúčastnil na inaugurácii nového patriarchu koptských katolíkov Ibrahima Sidraka. Počas pobytu v Ríme by mal navštíviť viaceré vatikánske úrady ako aj hroby svätého Petra a Pavla.

František po svojom zvolení v polovici marca naznačil, že sa bude snažiť o zintenzívnenie dialógu s inými kresťanskými cirkvami ako aj so židmi a moslimami. Za významný signál je pritom považovaná skutočnosť, že na Františkovej inaugurácii sa zúčastnil aj konštantínopolský patriarcha Bartolomej I. ako prvý pravoslávny duchovný vodca, ktorý bol prítomný pri takejto udalosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies