Vo Vassal EKO bola kontrola pre podozrenie z envirokriminality

NETKY.SK • 10 Máj 2018, 12:44 • 2 min
Vo Vassal EKO bola kontrola pre podozrenie z envirokriminality

BRATISLAVA – V areáli firmy Vassal EKO v bratislavských Podunajských Biskupiciach, ktorý je v tesnej blízkosti nelegálnej skládky, bola v stredu (9.5.) rozsiahla kontrola. Policajti, pracovníci okresného úradu i zástupcovia mesta tu preverovali podozrenie z páchania trestného činu environmentálnej kriminality. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Lucia Mihalíková.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť Vassal EKO tvrdí, že kontroly sú bežnou záležitosťou a máva ich pravidelne. "Zástupcovia okresného úradu a polície si prešli areál recyklačného dvora, ale nelegálnej skládke, ktorá s ním susedí, sa nevenovali," uviedla firma pre TASR. Kontroly sa zúčastnil aj bratislavský mestský poslanec a šéf komisie životného prostredia Radovan Jenčík. Predmetom preverovania podľa jeho slov však bola aj rozsiahla nelegálna skládka a to, či leží na pozemkoch Vassal EKO alebo na cudzích pozemkoch. "Taktiež, či Vassal EKO má povolenia v poriadku. Všetko sa dozvieme v priebehu najbližších dní," povedal.

 

Problémom nelegálnej skládky v Podunajských Biskupiciach sa v stredu zaoberala aj mestská komisia územného a strategického plánovania, životného prostredia a výstavby. Jej členovia si chceli preveriť, či na nelegálnej skládke nekončí aj odpad mestskej spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu (OLO). Firma Vassal EKO totiž v tesnej blízkosti skládky dočasne pre OLO triedi a lisuje papier i plasty. "Je tu veľké podozrenie, že tento bratislavský komunálny odpad zostáva na čiernej skládke, ktorá môže byť zdrojom znehodnotenia pitnej vody na Žitnom ostrove," povedal TASR mestský poslanec Ignác Kolek. Poukazuje pritom na fakt, že firma OLO využívala služby Vassal EKO počas odstávky spaľovne a dočasne u nej uskladňovala vyzbieraný komunálny odpad. "Následne sa mal odpad doviezť späť do spaľovne, ale neexistuje o tom žiadne dokladovanie," podotkol Kolek. Poslankyňa Elena Pätoprstá tvrdí, že svedkovia videli z nelegálnej skládky schádzať vozidlo OLO. "Sú na to dôkazy," povedala.

 

Generálny riaditeľ OLO Branislav Cimerman si je však istý, že komunálny odpad OLO nekončí na nelegálnej skládke. Odvoláva sa aj na systém GPS, ktorý zaznamenáva, kde vozidlá s odpadom jazdia. "My sme to náhodne kontrolovali a neprišli sme na to, žeby odpad skončil na tej veľkej kope, ktorá je dnes zdrojom sváru," uviedol. Komunálny odpad počas aktuálnej odstávky spaľovne už OLO dočasne neuskladňuje, ale od apríla vozí priamo na legálne skládky do Zohora a Senca.

 

Vassal EKO sa dištancuje od nelegálnej skládky a tvrdí, že nie je na jej pozemkoch a už sa na ňu nič nevozí. Kopec s odpadom sa však napriek tomu zaviazala odstrániť, na jej mieste chce totiž postaviť ďalšie ekologické triediace linky. Okresný úrad Bratislava oponuje, že skládka vznikla až po začatí činnosti spoločnosti Vassal EKO v danej lokalite, čo podľa úradu preukazujú aj satelitné snímky a ortofotomapy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona