Vo Varšave odhalili pamätník obetiam smolenskej katastrofy

NETKY.SK • 10 Apríl 2018, 16:47 • 2 min
Vo Varšave odhalili pamätník obetiam smolenskej katastrofy

VARŠAVA - Na Pilsudského námestí vo Varšave slávnostne odhalili v utorok popoludní pamätník obetiam leteckého nešťastia prezidentského špeciálu pri západoruskom Smolensku, ktoré neprežil nikto z 96 osôb na palube.

slovakia

left justify in out

Pamätník posvätil metropolita varšavský, kardinál Kazimierz Nycz vyzývajúc na modlitby, aby odhalený pamätník spojil všetkých Poliakov. Súčasne vyjadril prianie, aby po chvíľkach zamyslenia pred pamätníkom odchádzali ľudia od neho silnejší, naplnení novou nádejou.

 

Na odhalení, ktoré bolo súčasťou seriálu celodňových spomienkových, pietnych a iných podujatí pri príležitosti smutného výročia na celom území krajiny, sa zúčastnili blízki obetí katastrofy vrátane brata-dvojčaťa zahynuvšieho prezidenta Lecha Kaczyňského, expremiéra Jaroslava Kaczyňského s manželkou Martou.

 

Poľský prezident Andrzej Duda navštívil v priebehu dňa miesto posledného odpočinku Lecha Kaczyňského s manželkou na krakovskom Waweli, aby sa tam podobne ako na dvoch varšavských cintorínoch poklonil obetiam tragédie z 10. apríla 2010.

 

Smutné výročie využili na verejné vyjadrenie aj mnohí predstavitelia vládnej strany Právo a spravodlivosť vrátane premiéra Mateusza Morawieckeho, ale aj opozície na čele s predstaviteľmi Občianskej platformy (PO). Informácie priniesli spravodajská televízia TVN24 a tlačová agentúra PAP.

 

Bývalý poľský prezident Bronislaw Komorowski v utorok informoval, že ho prokuratúra predvolala na 12. apríla práve v súvislosti s kauzou Smolensk. Podľa slov hovorkyne príslušnej prokuratúry Ewy Bialikovej ide o poskytnutie svedeckej výpovede v súvislosti s vyšetrovaním údajného neplnenia povinností niektorých pracovníkov vojenskej prokuratúry krátko po nešťastí v Smolensku.

 

Prezidentský špeciál prepravoval v sobotu 10. apríla 2010 poľskú delegáciu na čele s prezidentom Lechom Kaczyňským s manželkou do západoruského Smolenska, kde si jej členovia mali uctiť pamiatku obetí katynského masakru, pri ktorom v roku 1940 sovietska tajná polícia zavraždila vyše 20.000 Poliakov. V troskách zahynulo 96 ľudí.

 

Poľsko po havárii stroja prišlo nielen o hlavu štátu, ale fakticky aj o kompletné velenie armády, keďže zahynul náčelník generálneho štábu a velitelia pozemných, leteckých, špeciálnych i námorných síl. Haváriu poľského vládneho lietadla v Rusku vyšetrovali nezávisle od seba obe zainteresované krajiny – Poľsko i Rusko.

 

Podľa poľských vyšetrovateľov môžu za haváriu chyby a nedostatočný výcvik poľských pilotov, ktorí sa pokúšali o pristátie v hmle. Poľsko však viní aj ruských dispečerov, ktorí údajne dávali poľským pilotom nesprávne a mätúce pokyny na pristávanie. Správa však neobsahuje obvinenie na adresu Rusov zo zámerného pochybenia.

 

Ruskí vyšetrovatelia svojho času všetku vinu za letecké nešťastie pripísali poľskej strane, pričom v konaní a postupe ruských leteckých dispečerov nenašli žiadnu chybu. Po parlamentných voľbách v roku 2015, ktoré vyhrala konzervatívna PiS na čele s dvojčaťom zosnulého prezidenta, Poľsko vyšetrovanie leteckej havárie pri Smolensku obnovilo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona