Vo varení halászlé bol najlepší Slovenský vodohospodársky podnik

NETKY.SK • 21 Jún 2015, 08:18 • 2 min
Vo varení halászlé bol najlepší Slovenský vodohospodársky podnik

GABČÍKOVO - Predseda vlády SR Robert Fico a minister životného prostredia Peter Žiga navštívili včera podujatie Danube Day 2015, sviatok najväčšej rieky Slovenska, ktoré sa konalo na Vodnom diele Gabčíkovo (VDG). Celodenný program na pár minút prerušil dážď, ale v popoludňajších hodinách sa opäť vyčasilo.

slovakia

left justify in out

"Skutočnosť, že sme sem prišli, má niekoľko dôvodov. Prvý dôvod je ten, že toto dnešné stretnutie organizujeme my. Som veľmi rád, že ľudia na vlastné oči môžu vidieť, čo pravicová vláda Mikuláša Dzurindu zadarmo dala talianskej spoločnosti Enel, a čo sme my zobrali naspäť do rúk štátu," zdôraznil premiér v Gabčíkove s tým, že VDG vyrába desať percent elektriny na Slovensku.

 

Podľa jeho ďalších slov VDG je nenahraditeľná stavba. "Som veľmi rád, že Ministerstvo životného prostredia so svojím tímom zorganizovali veci tak, že túto vodnú elektráreň zobrali z rúk talianskej spoločnosti Enel bez toho, že by sme zaplatili len jedno jediné euro. Elektráreň je plne pod kontrolou štátu a budeme ju takto spravovať aj ďalej," podčiarkol premiér.

 

"Dunaj spája celú Európu. Preto aj my, ako aj všetky susedné štáty, cez ktoré tečie Dunaj, organizujeme Deň Dunaja nad gabčíkovskou elektrárňou. Je to úcta a hold tejto rieke," uviedol minister životného prostredia Peter Žiga. Vyzdvihol, že VDG je najväčšie vodné dielo na Slovensku, ale patrí aj medzi najväčšie v rámci Európy. "Dnešná akcia sprístupnila obyvateľom vodnú elektráreň, vodné dielo, aby sa ľudia mohli dotknúť turbín a vecí VDG," povedal.

 

Premiér, minister životného prostredia a generálny riaditeľ Vodohospodárskej výstavby, š.p., Ladislav Lazár vyhodnotili súťaž vo varení halászlé. Podľa Fica najlepšiu chuť mal výrobok Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP).

 

Diváci videli aj koncerty spevákov populárnej hudby. Na pódiu sa objavil Majk Spirit i Kristína. Nechýbala prehliadka Vodnej elektrárne Gabčíkovo, záchranárske akcie na vode aj na suchu, zásah protiteroristického komanda, simulácia situácie, ako by to vyzeralo v prípade ohrozenia vodného diela. Realizovali sa plavby cez plavebné komory, vyhliadkové lety vrtuľníkom. Sprístupnili sa všetky zaujímavosti o veľtoku, skúmanie dunajských mikroorganizmov a množstvo atrakcií.

 

Vodné dielo Gabčíkovo už od skorého rána otvorilo svoje brány pre zvedavcov z blízka aj z ďaleka. Návštevníci mohli na vlastné oči vidieť, ako sa krútia turbíny a ako sa vyrába elektrina, ktorou svieti každá desiata slovenská žiarovka. Ako to vyzerá na vode počas náročnej záchrannej akcie predviedli v ukážkach záchranári Komplexnej centrálnej záchrannej služby z Gabčíkova. "Chceli sme tento sviatok priblížiť hlavne deťom a mladým ľuďom. Preto sme zvolili túto formu, ktorá je vďaka speváckym hviezdam atraktívna aj pre mladých," povedal generálny riaditeľ Vodohospodárskej výstavby Ladislav Lazár a dodal, že podstatou tohto podujatia naďalej zostáva potreba pripomínať si, že Dunaj spája národy žijúce v povodí. Tie si na základe Dohovoru o spolupráci pri ochrane a trvalom využívaní Dunaja, ktorý bol uzavretý v Sofii v júni 1994, každoročne pripomínajú potrebu jeho ochrany. Deň Dunaja oslavujú vo všetkých krajinách, ktorými preteká.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona