Vo Varšave sa konala konferencia poľských a slovenských historikov

NETKY.SK • 6 Október 2010, 07:25 • 2 min
Vo Varšave sa konala konferencia poľských a slovenských historikov

Vo Varšave sa konala konferencia poľských a slovenských historikov

slovakia

left justify in out

img

Dvojdňová VII. Konferencia Poľsko–slovenskej a slovensko–poľskej komisie historikov z Poľskej a Slovenskej akadémie vied (PAN a SAV) sa skončila dnes vo Varšave, informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí SR.
      Hlavnou témou podujatia bolo šírenie kresťanstva a vzájomné prenikanie kultúr v strednej Európe v stredoveku.
      Organizátorom konferencie bol Inštitút histórie PAN vo Varšave, reprezentovaný predsedom komisie Andrzejom Korynom, jej tajomníkom Jacekom Adamczykom a vedcami z poľských univerzitných pracovísk.
      Za slovenskú stranu sa na konferencii zúčastnili predseda Slovensko–poľskej komisie historikov Dušan Škvarna, tajomníčka komisie Alena Bartlová, vedeckí pracovníci Peter Bystrický, Rastislav Kožiak, Ján Steinhübel, Vincent Múcska a Dušan Segeš z univerzitných a vedeckých pracovísk v Banskej Bystrici a Bratislave.
      Na časti konferencie sa zúčastnili aj chargé d'affaires Veľvyslanectva SR v Poľsku Peter Kormúth a riaditeľka Slovenského inštitútu vo Varšave Helena Jacošová. Vo svojich vystúpeniach ocenili prácu slovensko-poľskej komisie historikov, ktorá nepretržite pracuje od roku 1996.
      Komisia rozširuje vedecké poznanie najmä výskumnou činnosťou v archívoch a vydávaním odborných publikácií slovenských historikov, vzťahujúcich sa k dejinám Poľska, a publikácií poľských historikov k dejinám Slovenska.
      Komisia vydala viacero spoločných publikácií z konferencií venovaných slovensko–poľským politickým, hospodárskym a kultúrnym vzťahom.
      Po vydaní zborníka zo VII. konferencie sa uskutoční jeho prezentácia v Slovenskom inštitúte vo Varšave.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies