Vo Svidníku sa začal proces s výtvarníkmi, ktorí postriekali sochu Vasiľa Biľaka

NETKY.SK • 3 Február 2016, 14:58 • 2 min
Vo Svidníku sa začal proces s výtvarníkmi, ktorí postriekali sochu Vasiľa Biľaka

SVIDNÍK – Na Okresnom súde vo Svidníku sa dnes začalo hlavné pojednávanie s obžalovanými výtvarníkmi Ľubošom L. a Petrom K. z Košíc, ktorí čelia obžalobe z poškodenia busty bývalého komunistického predstaviteľa Vasiľa Biľaka

slovakia

left justify in out

Ako informoval hovorca Krajského súdu v Prešove Michal Drimák, na hlavnom pojednávaní dnes vypočuli obžalovaných a poškodenú stranu. Senát odročil ďalšie pojednávanie na 14. marca, keď vypočuje ďalších svedkov. „Pojednávanie odročil aj za účelom vykonania ďalších dôkazov navrhnutých obhajobou,“ uviedol Drimák.

 

Biľakovi odhalili bustu v jeho rodnej obci Krajná Bystrá v okrese Svidník 21. februára 2015, rok po jeho smrti. Od prvého dňa pomník vzbudil protichodné reakcie verejnosti. Veľká časť občanov ho vnímala ako provokáciu, lebo jeho meno sa spája s inváziou vojsk Varšavskej zmluvy v roku 1968 do Československa. Hneď na druhý deň po odhalení pamätníka ho aktivisti postriekali červenou farbou. K činu sa obžalovaní vtedy prihlásili ako aktivisti.

 

Bustu Biľaka krátko po jej poškodení niekto ukradol. Poškodenou je Komunistická strana Slovenska. Ako predčasom informovala predsedníčka Krajskej rady KSS v Prešove Helena Polanská, pôvodne chceli dať farbou znehodnotenú bustu vyčistiť, čakali iba na súdneho znalca, no bustu im skôr, ako stihli svoj zámer zrealizovať, ukradli.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies