Vo svetle krokov Severnej Kórey je záväzný zákaz jadrových testov ešte nástojčivejší, upozorňuje Korčok

NETKY.SK • 21 September 2017, 09:51 • 2 min
Vo svetle krokov Severnej Kórey je záväzný zákaz jadrových testov ešte nástojčivejší, upozorňuje Korčok

BRATISLAVA - Slovenská republika považuje Zmluvu o všeobecnom zákaze jadrových skúšok (CTBT) za základný stavebný kameň architektúry jadrového odzbrojenia a nešírenia jadrových zbraní.

slovakia

left justify in out

S každým novým podpisom a každou ďalšou ratifikáciou sme stále bližšie k spoločnému cieľu: funkčnému a konečnému moratóriu na jadrové testy. Žiaľ, nie všetky štáty sa riadia príslušnými záväzkami, ako to dokazuje príklad Severnej Kórey, ktorá sa stala jedinou krajinou testujúcou jadrové zbrane v 21. storočí. Povedal to v stredu štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok na margo rozpravy na 10. konferencii na uľahčenie nadobudnutia platnosti Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok v New Yorku. Informoval o tom tlačový odbor rezortu diplomacie.

Konferencia je jedným zo sprievodných podujatí úvodného týždňa rozpravy 72. Valného zhromaždenia OSN, zvoláva ju generálny tajomník OSN každé dva roky na žiadosť väčšiny krajín, ktoré zmluvu ratifikovali a uložili svoje ratifikačné listiny. Formálnym výstupom konferencie je záverečná deklarácia, vyzývajúca štáty, ktoré ešte nepodpísali alebo neratifikovali Zmluvu, aby tak urobili čo najskôr.

„Potreba prijatia právne záväzného zákazu jadrových testov je dnes - vo svetle krokov Severnej Kórey - ešte nástojčivejšia než predtým. Za posledné dva roky KĽDR uskutočnila tri jadrové testy a celý rad skúšok balistických rakiet. Slovenská republika čo najrozhodnejšie odsudzuje tieto kroky, ktoré predstavujú vážnu hrozbu pre regionálnu stabilitu a medzinárodný mier a bezpečnosť, vyzýva Severnú Kóreu, aby s týmito provokáciami prestala,“ uviedol Korčok.

Zmluva o všeobecnom zákaze jadrových skúšok (CTBT) zakazuje všetky jadrové skúšky na planéte (vo vzduchu, pod zemou, pod vodou), a to pre vojenské aj pre civilné účely. Text zmluvy bol schválený rezolúciou VZ OSN dňa 10. septembra 1996. Slovenská republika zmluvu podpísala 30. septembra 1996 a ratifikovala 3. marca 1998, ako v poradí deviata krajina.

Štátny tajomník rezortu diplomacie absolvoval na okraj 72. zasadnutia VZ OSN aj stretnutie so zástupcami amerických židovských organizácií B’nai B‘rith International a American Jewish Committee. Ako zdôraznil, prebiehajúci dialóg s predstaviteľmi americkej židovskej komunity je intenzívny a pravidelný. „Vláda SR prikladá veľkú pozornosť pripomínaniu si pamiatky obetí holokaustu a vzdelávaniu najmä mladej generácie o historických súvislostiach pogromov. Chcem vás ubezpečiť, že naša vláda a vôbec celé široké politické spektrum vyznáva a naďalej bude mať nulovú toleranciu voči extrémistickým činom a prejavom antisemitizmu,“ povedal na rokovaní Korčok, ktorý s partnermi diskutoval nielen o situácii na Blízkom východe s osobitným dôrazom na vzťahy medzi Palestínou a Izraelom, o transatlantických vzťahoch, Severnej Kórei či Iráne, ale aj európskych témach, vrátane otázky politickej podpory pre uskutočnenie Asociačnej rady EÚ - Izrael.

Korčok odcestoval do Washingtonu, D.C., kde má naplánovaných viacero bilaterálnych stretnutí s predstaviteľmi vlády USA a vystúpenie na konferencii Centra pre európske politické analýzy (CEPA).
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies