Vo svete žije najmenej 750 miliónov ľudí bez základných znalostí gramotnosti

NETKY.SK • 7 September 2018, 10:00 • 2 min
Vo svete žije najmenej 750 miliónov ľudí bez základných znalostí gramotnosti

PARÍŽ/NEW YORK - Na tému gramotnosť a rozvíjanie kompetencií sa v roku 2018 bude na celom svete oslavovať Medzinárodný deň gramotnosti.

slovakia

left justify in out

Pripadá na 8. septembra a oslavy tohto dňa sa uskutočnia v Paríži, sídle Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO).

 

Vo svete žije najmenej 750 miliónov ľudí, ktorí stále neovládajú základné kompetencie z oblasti gramotnosti, upozornilo UNESCO. Dve tretiny z uvedeného počtu sú ženy a spomedzi nich je 102 miliónov vo veku 15-24 rokov, uviedla organizácia sídliaca v hlavnom meste Francúzska. Zároveň zo 192 miliónov nezamestnaných na celom svete sa mnohým nepodarí nájsť dôstojné prostriedky na život. A to preto, že nemajú základné kompetencie z oblasti gramotnosti a nie sú teda schopní reagovať na podmienky stále sa rozvíjajúceho trhu práce.

 

Ako ďalej akcentovalo UNESCO, práve tieto výzvy sú stredobodom Medzinárodného dňa gramotnosti v tomto roku. Odborníci sa budú usilovať identifikovať účinné prístupy prepojené s rozvíjaním gramotnosti a kompetencií s cieľom pripraviť a podporovať celoživotné vzdelávanie tak, aby sa zlepšoval život a existenčné možnosti učiacich sa.

 

V rámci osláv Medzinárodného dňa gramotnosti je v Paríži na 7. septembra zorganizovaná medzinárodná konferencia na tému rozvíjania gramotnosti a kompetencií s účasťou odborníkov z celého sveta, informovalo UNESCO.

 

Od roku 1966 UNESCO každoročne 8. septembra pripomína Medzinárodný deň gramotnosti s cieľom upriamiť pozornosť verejnosti na analfabetizmus a mobilizovať ju, aby sa angažovala v jednom z dôležitých poslaní tejto organizácie - poskytovaní základného vzdelania pre všetkých.

 

Boj proti neznalosti čítania a písania sa presadil ako jedna z hlavných úloh UNESCO už v roku 1946, keď sa konala prvá generálna konferencia tejto organizácie OSN.

 

Na Svetovom kongrese ministrov školstva v septembri 1965 v Teheráne účastníci rozhodli, že 8. september, deň slávnostného otvorenia kongresu, bude vyhlásený za Medzinárodný deň gramotnosti a sláviť sa bude v každej krajine na svete.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona