Vo svete trpí zrakovým hendikepom 285 miliónov ľudí

NETKY.SK • 7 Október 2014, 12:54 • 2 min
Vo svete trpí zrakovým hendikepom 285 miliónov ľudí

ŽENEVA - Pod mottom Slepote sa dá predchádzať sa uskutoční v tomto roku Svetový deň zraku. Pripadá na druhý októbrový štvrtok, v roku 2014 je to 9. október. Ako ďalej informovala Medzinárodná agentúra na prevenciu slepoty (The International Agency for the Prevention of Blindness, IAPB), hlavné podujatia sa majú konať v Mexiku.

slovakia

left justify in out

Svetové zdravotnícke zhromaždenie v roku 2013 schválilo Svetový akčný plán zdravia očí na roky 2014-2019. Ako vysvetlila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ide v podstate od "cestovnú mapu" pre jej členské štáty, pre Sekretariát WHO a medzinárodných partnerov, ktorej cieľom je dosiahnuť do roku 2019 výrazné zníženie zrakových porúch, ktorým sa dá predchádzať. Svetový akčný plán sa v roku 2014 začína realizovať.

 

Svetová zdravotnícka organizácia kladie dôraz na problémy súvisiace so slepotou, so zníženou schopnosťou vidieť a na readaptáciu slabozrakých. Rovnako akcentuje aj rovnosť prístupu k oftalmogologickej starostlivosti.

 

Cieľom Svetového dňa zraku je upriamiť pozornosť zdravej populácie na problémy ľudí trpiacich úplnou či čiastočnou stratu zraku. Zároveň aj na ťažkosti vyplývajúce z adaptácie slabozrakých na ich novú životnú situáciu.

 

Slabnutie zraku sa vyskytuje v populácii mužov a žien vo veku od 50 rokov. Väčšina poškodení zraku v danej vekovej hranici sa dá liečiť, ale v niektorých štátoch nemajú postihnutí rovnaký prístup k oftalmologickej starostlivosti.

 

Podľa informácií WHO na svete trpí 285 miliónov osôb zrakovým hendikepom, z nich 39 miliónov je slepých a 246 miliónov má zníženú schopnosť videnia. Približne 90 percent osôb s nedostatočným zdravím zraku žije v rozvojových krajinách.

 

Za minulých 20 rokov odborníci skonštatovali, že sa výrazne znížil počet prípadov zhoršenia zraku v dôsledku infekčného ochorenia. Z celkového počtu zrakových nedostatkov sa dá 80 percentám predísť alebo vyliečiť, uviedla WHO.

 

Svetový deň zraku, ktorý sa pripomína od roku 2000, spoluorganizovala Medzinárodná agentúra na prevenciu slepoty so Svetovou iniciatívou s názvom VISION 2020: Právo na zrak. Svetová iniciatíva VISION 2020 sa sústreďuje na prevenciu straty zraku v prípadoch, keď je to možné. VISION 2020 spolupracuje s WHO a AIPC, s profesijnými organizáciami a s očnými klinikami i ďalšími zdravotníckymi zariadeniami vo svete. Zámerom svetovej iniciatívy VISION 2020, ako to má i v názve, je úsilie o predchádzanie tých prípadov slepoty, keď je zrak možné zachrániť, a to do roku 2020.

 

Slepota býva úplná, pri ktorej nie je zachované ani vnímanie svetla, alebo praktická. Pri nej je zrak zachovaný, ale v nedostatočnej miere pre praktický život a s ním spojené činnosti. Slepota býva buď vrodená alebo získaná. Vrodená je často spojená s inými poruchami a môže byť dôsledkom vrodených chorôb či iných poškodení zárodku počas vnútromaternicového vývoja. Rôzne úrazy, krvácanie do sietnice, cievne príhody, niektoré prípady zápalu oka sa stávajú príčinou pre vznik získanej slepoty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies