Vo svete sa začína šíriť superbacil mimoriadne rezistentný voči antibiotikám

NETKY.SK • 11 August 2010, 12:02 • 2 min
Vo svete sa začína šíriť superbacil mimoriadne rezistentný voči antibiotikám

Vo svete sa začína šíriť superbacil mimoriadne rezistentný voči antibiotikám

slovakia

left justify in out

Vo svete sa začína rýchlo šíriť superbacil mimoriadne rezistentný voči antibiotikám, varujú britskí lekári.
      Baktériu už do Británie zavliekli osoby, ktoré vycestovali kvôli lacným a rýchlym chirurgickým zákrokom do krajín ako je India.
      Odborníci predpokladajú, že problém sa v Británii môže ešte prehĺbiť po škrtoch v rozpočte sektoru zdravotníctva, plánovaných vládou konzervatívcov a liberálov. Tie by mohli spôsobiť, že lekársku starostlivosť bude vyhľadávať v lacnejších krajinách ešte vyšší počet obyvateľov.
      Vedci sú šokovaní rýchlym nástupom bacilu NDM-1. "Vyvoláva to obavy, pretože v Indii a Grécku už máme baktérie pan-rezistentné voči všetkým antibiotikám," uviedol profesor Tim Walsh z univerzity v Cardiffe.
      "Ak to bude pokračovať, existuje možnosť, že mnohé krajiny sa ocitnú opäť v predantibiotickej ére 20. rokov (minulého storočia)," konštatoval ďalej. "Je pravdepodobné, že NDM-1 sa bude šíriť po celom svete". Výskumníkov podľa Walsha čakajú preteky s časom, aby vyvinuli lieky na boj proti rýchlo sa šíriacemu bacilu.
      India je obľúbenou krajinou britských tzv. zdravotných turistov, ktorých tam vyjde operácia srdca o 70 percent lacnejšie než v ich vlasti. Z 29 prípadov výskytu NDM-1 v Británii sa 14 prípadov týka osôb, ktoré v ostatnej dobe podstúpili chirurgické zákroky v tomto regióne.

Zdroj: TASR/Daily Mirror



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona