Vo svete sa opäť roznesie správa: Prišlo nové Beaujolais!

NETKY.SK • 18 November 2010, 12:33 • 2 min
Vo svete sa opäť roznesie správa: Prišlo nové Beaujolais!

Vo svete sa opäť roznesie správa: Prišlo nové Beaujolais!

slovakia

left justify in out

img

Aj v roku 2010 sa nové mladé víno z Francúzska, Nouveau Beaujolais, dostalo do predaja v tretí novembrový štvrtok po polnoci. Jeho príchod k spotrebiteľom je veľký rituál, sviatok, aj keď pohanský a ľudový. Zároveň univerzálny, veď sa ujal v mnohých krajinách sveta a vstúpil do ich kultúry. Nouveau Beaujolais, prichádzajúce s tradičným sloganom "Le Nouveau Beaujolais est arrivé!" sa hodí k väčšine jedál a kuchýň. Popíja sa v kruhu priateľov. Avšak podobne ako ktorýkoľvek iný alkoholický nápoj, treba ho požívať s mierou.
      Pri degustácii tohto vína v princípe platí dôležitá zásada: je nevyhnutné vyčkať čas - teda deň D a hodinu H - čiže štvrtok 18. novembra o úderom polnoci vo Francúzsku a všade na svete. Rozhodne sa fľaša s novým mladým vínom z Beaujolais nemá otvoriť skôr. Podávať sa má s teplotou 10-11 stupňov Celzia.
      "Príchod" nového Beaujolais je každý rok v tretí novembrový štvrtok v rovnomennom francúzskom kraji, ale aj v ďalších mestách krajiny a sveta, príležitosťou na oslavy. Vo Francúzsku v mnohých lokalitách potrvajú do nedele. Okrem príležitosti stretnúť sa v pivnici či v bistre, vinárni, vinotéke, prípadne na iných miestach a vychutnať si mladé víno dáva príchod Beaujolais vo Francúzsku príležitosť aj na usporiadanie mnohých ďalších podujatí.
      Oslavy mladého vína už prekročili hranice Francúzska a ochutnávka tohto moku si získala ľudí v Japonsku, Číne, vo veľkých mestách USA, ale aj v Južnej Kórei, Nemecku, Českej republike či na Slovensku.
      Región Beaujolais je oblasť situovaná severne od mesta Lyon, ktorá sa ťahá severne od departementu Rhône a južne od departementu Saône-et-Loire. V tejto starobylej francúzskej lokalite sa vinič pestuje dlhé stáročia.
      Napriek skutočnosti, že miestni vinári tradične pripravovali nápoje z úrod svojich viníc, Beaujolais "objavili" novinári v Lyone v čase druhej svetovej vojny. Oblasť a s ňou i víno sa stali "hviezdami" a zároveň aj "obeťami" silnej medializácie. V roku 1951 sa stanovila odroda i termín, kedy sa začína s predajom mladého vína.
      V minulých rokoch sa vo svete predali státisíce hektolitrov Beaujolais nouveau.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies