Vo svete majú zábavu z nového názvu Czechia: Čo znamená v iných jazykoch?

NETKY.SK • 16 Apríl 2016, 11:48 • 2 min
Vo svete majú zábavu z nového názvu Czechia: Čo znamená v iných jazykoch?

PRAHA - Nový názov pre Česko - Czechia priniesol búrlivé ohlasy. Veľkým problémom je, že v niektorých krajinách toto slovo pripomína niečo úplne iné. Preto majú na niektorých miestach ľudia z tohto slova veľkú zábavu.

slovakia

left justify in out

Kuriózne zneje napríklad v taliančine, pretože pripomína slovo cecia, čo znamená v preklade slepé dievča. V bulharčine vzniklo niečo podobné, ale oveľa kurióznejšie. Keď vyslovíte Czechia s "k" znamená to pre nich onania, úvádza portál TV Nova.

 

Častou témou je obava, že si ľudia budú názov Czechia mýliť s Chechnya a cudzinci s tým majú naozaj problém. Už vzniklo veľa skomolenín ako Chezchnya alebo Czechnya.

 

Česko (Czechia), resp. Českú republiku (Czech Republic) tvoria tri historické regióny: Čechy (Bohemia), Morava (Moravia) a Sliezsko (Silesia). Posledný výraz býva pre zrozumiteľnejší kontext uvádzaný aj ako České Sliezsko (Czech Silesia).

 

Anglický preklad slova Česko - Czechia - už vo svojich prejavoch používa český prezident Miloš Zeman. V roku 2013 pri návšteve Izraela vyhlásil, že výraz Czechia je kratší a znie krajšie ako chladný názov Česká republika, pripomína Český rozhlas.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies