Na svete je momentálne uväznený najvyšší počet novinárov v histórii

NETKY.SK • 13 December 2018, 12:43 • 2 min
Na svete je momentálne uväznený najvyšší počet novinárov v histórii

NEW YORK - Za mrežami sedí v súvislosti so svojou prácou najviac novinárov v doterajšej histórii. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na výročnú správu Výboru na ochranu novinárov (VON).

slovakia

left justify in out

K 1. decembru 2018 bolo vo väzení 251 novinárov, uviedla táto nezisková organizácia so sídlom v USA, podporujúca slobodu tlače. Už tretí rok po sebe je viac ako polovica z nich v Turecku, Číne a Egypte, kde úrady obviňujú žurnalistov z protivládnej činnosti.

 

img

 

"Počet novinárov uväznených pre obvinenia z falošných správ vzrástol", vyjadruje sa VON.

 

Turecko zostáva najväčším svetovým porušovateľom slobody tlače, keďže je tam za mrežami v súvislosti s protištátnymi obvineniami najmenej 68 novinárov. Najmenej 25 žurnalistov je vo väzení v Egypte. Celkový počet väznených novinárov aj napriek tomu klesol o osem percent oproti minuloročným rekordným 272 prípadom. V celkovom počte nie sú zarátaní žurnalisti, ktorí zmizli alebo ich zadržiavajú neštátni činitelia.

 

VON taktiež uvádza, "že zmiznutia alebo únosy desiatok novinárov hlásili z Blízkeho východu a severnej Afriky vrátane niekoľkých zadržiavaných povstalcami v Jemene."

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies