Vo svete žije okolo 33,3 milióna ľudi nakazených vírusom HIV

NETKY.SK • 29 November 2010, 12:45 • 2 min
Vo svete žije okolo 33,3 milióna ľudi nakazených vírusom HIV

Vo svete žije okolo 33,3 milióna ľudi nakazených vírusom HIV

slovakia

left justify in out

img

Univerzálny prístup k liečbe a ľudské práva je téma tohtoročného Svetového dňa boja proti AIDS, ktorý pripadá na 1. decembra. Jeho cieľom je viac informovať verejnosť o spôsoboch šírenia vírusu HIV, vyvolávajúceho syndróm získanej imunitnej nedostatočnosti (AIDS), o ochrane pred nákazou aj o podpore prevencie.
      Svetový deň boja proti AIDS je príležitosťou pre mnohých ľudí, aby lepšie pochopili problematiku HIV/AIDS a preukázali solidaritu pacientom.
      Úsilie zamerané na zastavenie šírenia epidémie spôsobenej vírusom HIV, prinieslo pozitívne výsledky v podobe zníženia počtu nových infekcií vo svete o 20 percent za desať rokov. Počet úmrtí na AIDS sa za uplynulých päť rokov znížil takmer o 20 percent, uviedli experti na HIV/AIDS vo výročnej správe Spoločného programu OSN na boj proti HIV/AIDS (UNAIDS) uverejnenej 23. novembra tohto roku.
      Správu Spoločného programu OSN na boj proti HIV/AIDS vypracovali experti Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), Detského fondu OSN (UNICEF) a UNAIDS. V správe sa však konštatuje, že ostáva ešte veľa práce vykonať, lebo ani v roku 2010 sa nepodarilo dosiahnuť stanovené ciele - zaistiť všeobecný prístup k prevencii, liečbe a starostlivosti infikovaných vírusom HIV.
      V roku 2009 skonalo na choroby vyvolané HIV/AIDS 1,8 milióna osôb. Oproti roku 2004, keď zomrelo 2,1 milióna ľudí, ide o pokles, uvádza sa v správe. Odborníci predpokladajú, že na svete žije okolo 33,3 milióna ľudí nakazených vírusom HIV. Ľudia s HIV žijú dlhšie aj pre antiretrovírusovú liečbu. Špecialisti do správy zahrnuli situáciu v 63 krajinách sveta.
      Na liečbu čaká desať miliónov ľudí. Podľa UNAIDS v roku 2009 sa na boj proti HIV/AIDS vynaložilo 15,9 miliardy dolárov, čo je o desať miliárd USD menej, ako je potrebné.
      Deň 1. decembra dáva verejným i súkromným partnerom možnosť, aby poskytovali informácie o HIV/AIDS a podporili prevenciu, liečbu a starostlivosť pacientov s HIV/AIDS v krajinách, kde je vysoký výskyt nákazy, ale i v ostatných štátoch.
      Vírus imunitnej nedostatočnosti človeka je retrovírus, ktorý útočí na bunky imunitného systému a ničí ich, alebo ich znefunkčňuje. V prvých štádiách infekcie sa symptómy neprejavia, vývoj infekcie však oslabuje imunitný systém, v dôsledku čoho človek môže ľahšie dostať rôzne infekčné choroby. Prenáša sa spravidla pri nechránenom pohlavnom akte, v niektorých prípadoch pri transfúzii krvi, z matky na dieťa počas tehotenstva, pri pôrode alebo pri dojčení.
      Koncepcia Svetového dňa boja proti AIDS vznikla v roku 1988 na svetovom summite ministrov zdravotníctva o programoch prevencie AIDS. Odvtedy každý rok inštitúcie OSN, vlády a občianske spoločnosti vo svete sa podieľajú v kampani na témy súvisiace s AIDS.
      V polovici októbra tohto roku médiá informovali, že sa v SR vyskytol prvý prípad nakazenia vírusom HIV transfúziou. Nakazený bol 17-ročný chlapec, ktorého v košickej nemocnici viackrát operovali a pri chirurgickom výkone dostal krv. Následne sa zistilo, že jeden z darcov údajne bol už pri transfúzii nakazený (HIV-pozitívny).
      Na Slovensku sa za 25 rokov potvrdilo vyše 300 prípadov infikovania HIV, klinické príznaky AIDS sa rozvinuli v prípade 50 osôb.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona