Vo švédskych mestách je až 44 percent detí, ktoré nie sú zo Švédska

NETKY.SK • 14 Júl 2018, 07:00 • 2 min
Vo švédskych mestách je až 44 percent detí, ktoré nie sú zo Švédska

ŠTOKHOLM - Počet ľudí nešvédskeho pôvodu vo Švédsku rýchle rastie. Asi 44 percent detí v základných školách v mestských oblastiach nemá švédštinu ako svoj prvý jazyk, informoval server samnytt.se.

slovakia

left justify in out

Takmer polovica detí vo veku od 7 do 16 rokov vo švédskych metropolitných oblastiach nehovorí švédsky. Priemer v celej krajine je 27,6 percenta, v mestách ako  Štokholm, Göteborg a Malmö potom 44 percent.

 

Výskumník Tobias Hübinette tvrdí, že Švédsko je teraz jednou z najviac multijazykovou krajinou na svete. Svoje závery urobil zo štatistík Národnej agentúry pre vzdelávanie o počte študentov základných škôl, ktorí doma hovoria iným jazykom ako švédštinou.

 

V niektorých mestských oblastiach toto číslo prekročilo 50 percent a v extrémnych prípadoch dosahuje aj 70 percent, píše server stredoevropan.cz. Podľa Hübinetta by do roku 2028 mala byť tretina novo narodených detí vo Švédsku nešvédskeho pôvodu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies