Vo Švédsku zavádzajú čipovanie ľudí: Technológia im zjednoduší život

NETKY.SK • 16 Máj 2018, 12:44 • 2 min
Vo Švédsku zavádzajú čipovanie ľudí: Technológia im zjednoduší život

Vo Švédsku sa pokroku neboja...

slovakia

left justify in out

Vo Švédsku sa momentálne dostáva do popredia takzvaný biohacking, teda prepojenie ľudského tela s technológiami, ktoré akoby rozširuje naše schopnosti. Napriek tomu, že v mnohých krajinách sa podobných „pokusov“ obávajú kvôli strachu zo sledovania či úniku osobných informácii, Švédi s tým problém nemajú.

 

Čip o veľkosti približne zrnka ryže sa implantuje do dlane podobným spôsobom ako pri tetovaní. Hrubšia ihla s malým valčekom prenikne pod kožu a čip sem vysunie. V súčasnosti disponuje touto vymoženosťou už viac ako 3000 tamojších obyvateľov a veľmi si to chvália.

 

Táto technológia dokáže zjednodušovať každodenný život. Môžeme ju využívať ako preukážku na vlak či metro, zamestnaneckú kartu, odomykanie dverí a podobne. Čip je zatiaľ možné naprogramovať len na jeden účel, v budúcnosti by sa jeho funkčnosť mala rozšíriť na viacero úkonov, napríklad aj na platenie.

 

Odborníci na otázky ohľadom bezpečnosti osobných údajov a sledovania odpovedajú jednoznačne. Niet sa čoho obávať. Zariadenie totiž neobsahuje batérie, GPS ani žiadnu podobnú technológiu na základe ktorej by sa akokoľvek dal jednotlivec vystopovať. Zároveň upozorňujú, že ak by sme sa chceli rozprávať o tomto druhu rizika, oveľa nebezpečnejšie sú mobilné telefóny, ktoré nosíme pri sebe takmer nonstop.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies