Vo Švédsku sa pripravuje udelenie alternatívnej Nobelovej ceny za literatúru

NETKY.SK • 2 Júl 2018, 19:55 • 2 min
Vo Švédsku sa pripravuje udelenie alternatívnej Nobelovej ceny za literatúru

ŠTOKHOLM - Škandál okolo Švédskej akadémie udeľujúcej Nobelovu cenu za literatúru inšpiroval viac ako stovku intelektuálov tejto severskej krajiny - spisovateľov, novinárov, hercov a iných osobností kultúry - na zriadenie Novej akadémie, ktorá pripravuje na október udelenie tzv. alternatívnej Nobelovej ceny za literatúru.

slovakia

left justify in out

Vo vyhlásení iniciátorov ceny, o ktorom informoval aj britský denník The Guardian, sa zdôrazňuje, že ich cieľom je pripomenúť občanom, že literatúra a kultúra by mali ako priority hlásať demokraciu, transparentnosť, solidaritu a rešpekt bez arogantných predsudkov a sexizmu.

 

Úloha literatúry v súčasnosti má ešte väčší význam v boji proti kultúre mlčania a útlaku, keď sa čoraz viac spochybňujú ľudské hodnoty. S ohľadom na to Nová akadémia považuje za dôležité, aby i v roku 2018 bola udelená najvýznamnejšia svetová literárna cena, uviedli signatári vyhlásenia.

 

Nová akadémia vyzvala všetkých knihovníkov Švédska, aby navrhli autorov na toto ocenenie. Medzi kandidátmi môžu byť spisovatelia z celého sveta za predpokladu, že publikovali aspoň dve práce, najmenej jednu v ostatných desiatich rokoch.

Grémium hľadá predovšetkým spisovateľov, ktorí - na rozdiel od štatútu Nobelovej ceny za literatúru - sprostredkúvajú príbehy reálnych ľudí.

 

O kandidátoch sa bude verejne hlasovať a laureáta vyberie odborná porota pod vedením redaktorky Ann Palssonovej spomedzi štvorice s najvyšším počtom hlasov. Jeho meno bude známe v októbri. Nová akadémia súčasne oznámila, že v decembri, už deň po slávnostnom odovzdaní ocenenia, zanikne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona