Vo Švédsku sa lieči žena s horúčkou lassa, rozšírenou v Afrike

NETKY.SK • 1 Apríl 2016, 20:16 • 2 min
Vo Švédsku sa lieči žena s horúčkou lassa, rozšírenou v Afrike

ŠTOKHOLM - Vo Švédsku sa momentálne lieči žena nakazená vírusovým ochorením známym ako horúčka lassa, ktorým sa zrejme nakazila počas svojho pobytu v západnej Afrike.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes fakultná nemocnica Sahlgrenska v Göteborgu, ktorá zároveň uviedla, že stav ženy sa už zlepšuje.


V súlade so švédskymi predpismi, však bude táto pacientka prevezená z Göteborgu do fakultnej nemocnice v meste Linköping, kde ju umiestnia do špeciálnej starostlivosti.


Švédski zdravotníci spísali v rámci preventívnych opatrení zoznam všetkých ľudí vrátane personálu göteborgskej nemocnice, ktorí s nakazenou ženou prišli do kontaktu, uviedla agentúra DPA.


Horúčka lassa je pomenovaná po nigérijskom meste Lassa ležiacom v štáte Borno, kde toto akútne vírusové ochorenie spojené s vnútorným krvácaním identifikovali v roku 1969 prvýkrát.


Vírus má podobné príznaky ako ebola a takisto si vyžaduje, aby zdravotníci nosili ochranný odev a pacienti boli izolovaní. Nákaza sa prejavuje horúčkou, bolesťami hlavy, celkovou slabosťou, nevoľnosťou či hnačkou. Primárne sa prenáša kontaktom s výkalmi hlodavcov. Prenos z človeka na človeka je možný krvou, močom či inými telesnými tekutinami a tiež infikovanými lekárskymi nástrojmi.


Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uviedla, že vírus spôsobuje stratu sluchu približne 25 percentám nakazených pacientov a úroveň úmrtnosti je vo vážnych prípadoch až okolo 15 percent.


Horúčka lassa sa dlhodobo vyskytuje v krajinách západnej Afriky, v Európe je však veľmi zriedkavá.


V nemocnici v Linköpingu sa už v roku 2011 liečila iná žena nakazená týmto vírusom, ktorá pracovala pre humanitárnu organizáciu Lekári bez hraníc (MSF) v západnej Afrike.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies