Vo Švédsku prebiehajú voľby, ktoré môžu spoôsobiť výraznú zmenu pri moci

NETKY.SK • 14 September 2014, 10:15 • 2 min
Vo Švédsku prebiehajú voľby, ktoré môžu spoôsobiť výraznú zmenu pri moci

ŠTOKHOLM - Nedeľňajšie parlamentné voľby vo Švédsku môžu výrazne zmeniť ďalšie smerovanie škandinávskej krajiny, na čele ktorej osem rokov stojí líder stredopravej koalície Fredrik Reinfeldt.

slovakia

left justify in out

Jeho kabinet pravidelne znižoval daňové zaťaženie a pomohol tak veľkým firmám a podnikateľom. Prieskumy verejnej mienky však dlhodobo vedú opozičné strany na čele so sociálnymi demokratmi. Tí po prípadnom návrate k moci sľubujú výrazné zvýšenie daní pre najlepšie zarábajúcich ľudí a firmy, viac prostriedkov na podporu sociálne slabších a obmedzenie pozícií súkromných firiem vo verejnom sektore, najmä zdravotníctve. Sociálni demokrati sú totiž tvorcami obrazu Švédska ako silne sociálneho štátu.

 

Víkendové hlasovanie sa však môže skončiť aj patom, keďže preferencie súčasných štyroch vládnych strán a bloku opozičných strán sú vyrovnané. Väčšina v Riksdagu, 349-člennom parlamente, bude teda veľmi krehká. Rozhodujúcim preto môže byť zisk krajne pravicových Švédskych demokratov. Obyvatelia sú totiž nespokojní s mierou nezamestnanosti, najmä u mladých, či úrovňou štátnej podpory školstva. Prejavilo sa to minuloročnými násilnými nepokojmi a podpaľovaním áut na jednom zo štokholmských predmestí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies