Vo Švédsku otvorili špecializované oddelenie pre mužské obete sexuálnych útokov

NETKY.SK • 16 Október 2015, 12:32 • 2 min
Vo Švédsku otvorili špecializované oddelenie pre mužské obete sexuálnych útokov

ŠTOKHOLM - Vo Švédsku ako v prvej krajine na svete otvorili vo štvrtok nemocničné oddelenie určené pre mužov a chlapcov, ktorí sa stali terčom sexuálneho útoku, informoval dnes švédsky spravodajský portál The Local.

slovakia

left justify in out

Špecializované oddelenie sídli na klinike v Södersjukhusete v Štokholme. Jeho zriadenie je súčasťou stratégie s cieľom zabezpečiť rodovú rovnosť v starostlivosti o pacientov - podobné oddelenie pre ženy a dievčatá už existuje a ročne sa postará o 600-700 obetí znásilnenia.


Služby špecializovaného oddelenia pre mužské obete znásilnenia alebo sexuálneho obťažovania budú zrejme bezplatné a prístupné 24 hodín a 365 dní v roku, dodal The Local.


Podľa štatistiky Národnej rady na prevenciu zločinnosti sa vlani vo Švédsku začalo vyšetrovať 370 prípadov, keď sa obeťou sexuálneho útoku stal muž alebo chlapec.


"Nevieme, koľko ľudí sem (na oddelenie) príde, ale vieme, že je mnoho takých, ktorí majú takúto skúsenosť, ale nemali sa na koho obrátiť a žiadať pomoc," uviedol Rasmus Jonlund, hovorca Liberálnej strany, ktorá viedla kampaň za zriadenie tohto oddelenia v Štokholme. Jonlund súčasne vyjadril nádej, že pomoc teraz vyhľadajú aj doteraz "skryté obete" sexuálnych útokov.


V rámci Európy dochádza vo Švédsku k najvyššiemu počtu znásilnení. Táto štatistika sa v posledných rokoch stala aj témou debát na najvyššej politickej úrovni, poznamenal The Local.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona