Vo Švédsku obvinili muža, že pre Čínu sledoval tibetských exulantov

NETKY.SK • 12 Apríl 2018, 06:00 • 2 min
Vo Švédsku obvinili muža, že pre Čínu sledoval tibetských exulantov

ŠTOKHOLM - Švédska prokuratúra obvinila zo špionáže muža, ktorý v tejto severskej krajine údajne v mene čínskych tajných služieb sledoval tibetských exulantov. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Prokurátor Mats Ljungqvist v stredu uviedol, že obvinený muž je podozrivý zo zhromažďovania informácií o bývaní, rodinnej situácii, politických aktivitách i stretnutiach tibetských exulantov. Tieto údaje mal následne odovzdať čínskemu tajnému agentovi.

 

Totožnosť páchateľa ani bližšie podrobnosti o prípade Ljungqvist nezverejnil, dodal však, že ide o "vážny zločin". Čínske veľvyslanectvo v Štokholme sa k záležitosti odmietlo vyjadriť.

 

Čínska armáda prebrala kontrolu nad Tibetom v roku 1950. Obsadenie tohto himalájskeho regiónu označuje Peking za "mierumilovné oslobodenie".

 

Medzinárodné ľudskopárvne skupiny i tibetskí vyhnanci ale kontrolu Číny nad regiónom odsudzujú, pričom tvrdia, že všadeprítomný dohľad i ozbrojené sily slúžia na zastrašovanie a potláčanie opozície. Peking tieto obvinenia odmieta.

Vo Švédsku žije podľa údajov miestnej tibetskej komunity momentálne okolo 140 Tibeťanov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies