Vo Švédsku chystajú zákon, ktorý bude vyžadovať aj písomný súhlas pred sexuálnym stykom!

NETKY.SK • 21 December 2017, 21:55 • 2 min
Vo Švédsku chystajú zákon, ktorý bude vyžadovať aj písomný súhlas pred sexuálnym stykom!

Ľavicová švédska vládna koalícia chce drasticky sprísniť zákony týkajúce sa súhlasu so sexom, ktoré budú zo strany oboch partnerov vyžadovať predchádzajúci ústny alebo písomný súhlas.

slovakia

left justify in out

Vláda tvrdí, že nové zákony, ktoré vojdú do platnosti v júli budúceho roka, budú vyžadovať ústny alebo písomný súhlas so sexom, píše server Stredoevropan,.cz. Pokiaľ taký súhlas nebude existovať, obaja partneri sa vystavujú nebezpečenstvu obvinenia zo znásilnenia. 

 

V súčasnosti je podľa švédskych zákonov všetko v poriadku, kým jeden z partnerov nepovie nie okrem prípadov extrémnej intoxikácie. Nová legislatíva tvrdí, že bude stačiť ústny súhlas, ale kritici oponujú, že pre istú ochranu pred obvinením zo znásilnenia bude potrebný súhlas písomný.

 

Premiér Stefan Löfven novú legislatívu obhajuje, informuje nemecký Die Welt. "Odkaz je jednoduchý. Musíte sa osoby, s ktorou chcete mať sex, spýtať, či chce. Ak si nie ste istý, musíte ju nechať tak. Sex musí byť dobrovoľný."

 

Zákon je vraj inšpirovaný kampaňou  #metoo, v ktorej boli mnohí prominenti politiky a šoubiznisu obvinení zo sexuálneho zneužívania.

 

Švédski politici a médiá sa na potrebe zákona zhodli. Objavil sa zatiaľ iba jeden nesúhlasný text od komentátora Staffana Heimersona, ktorý zákon označil  za hon na čarodejnice a prirovnal ho k Stalinovým čistkám. Krátko potom, čo jeho stĺpček vyšiel, ho noviny Aftonbladet vyhodili.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies