Vo Švédsku ani žobrákom nemôže byť hocikto

NETKY.SK • 7 August 2019, 12:09 • 2 min
Vo Švédsku ani žobrákom nemôže byť hocikto

ŠTOKHOLM - Severská krajina patrí dlhodobo k sociálne najvyrovnanejším a odzrkadľuje sa to aj na výške dôchodkov pre seniorov. Musíte však počas života pracovať. Takýto ľudia nemajú problém dať žobrákovi do klobúka pár korún (švédska koruna). Úrady sa však vysporiadali s touto situáciou po svojom.

slovakia

left justify in out

Pokiaľ chcú na uliciach osoby žobrať, od 1. augusta tak môžu konať len cez úradné povolenie. Inými slovami, ani žobrať nemôžete zadarmo. Ako vysvetlila radnica, cieľom je identifikovať takto ľudí v núdzi. Eskilstuna je mesto v švédskej provincii Södermanland. Žije tam okolo 60 000 obyvateľov a je charakteristická svojou priemyselnou výrobou aj ako univerzitné mesto.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Eskilstuna by night

Príspevok, ktorý zdieľa Maria Bergdahl (@dirigo67),

 

Povolenie, ktoré vydáva radnica, platí tri mesiace a žiadateľ zaň zaplatí 250 švédskych korún (23 eur). Radnica dostala doteraz osem žiadostí, ale žiadne povolenie zatiaľ nebolo vydané. Spravodajský portál France Info vysvetlil, že žiadosti musí ešte posúdiť polícia.  Podľa odhadov by oň v uliciach mesta Eskilstuna mohlo mať záujem 30-50 ľudí, pričom väčšinou ide o Rumunky žobrajúce pre svojich "bosov". Bez povolenia je žobranie možné trestať aj pokutou. 

 

img

 

Časť obyvateľov mesta toto nariadenie radnice kritizuje. Primátor Jimmy Jansson sa však bráni, že takto bude možné identifikovať ľudí, ktorí sa ocitli v núdzi, a nájsť pre nich vhodné riešenie. Vysvetlil, že ľudia, ktorí žobrú v uliciach mesta, nemajú právo na pomoc zo švédskeho sociálneho systému. "Ak chceme poraziť chudobu, musíme robiť také kroky, ktoré týchto ľudí posunú správnym smerom".

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona