Vo Švajčiarsku vstúpili do platnosti kvóty pre pracovníkov pochádzajúcich zo štátov EÚ

NETKY.SK • 1 Jún 2013, 14:11 • 2 min
Vo Švajčiarsku vstúpili do platnosti kvóty pre pracovníkov pochádzajúcich zo štátov EÚ

BERN - Vo Švajčiarsku v sobotu vstúpili do platnosti kvóty pre pracovníkov pochádzajúcich zo štátov Európskej únie. Krajina jej členom nie je a k podobnému opatreniu preto môže pristúpiť. Dôvodom jeho zavedenia je podľa vlády v Berne obrovská imigrácia, ktorá už dosiahla neudržateľnú úroveň. Kvóty sú terčom kritiky zo strany Bruselu a postavila sa voči nim aj šéfka zahraničnej politiky únie Catherine Ashtonová.

slovakia

left justify in out

Opatrenie spôsobí problémy mnohým vo Švajčiarsku pôsobiacim nadnárodným spoločnostiam, ktoré sa spoliehajú na pracovníkov z EÚ. Umožňuje ho Dohoda o voľnom pohybe osôb z roku 1999, podľa ktorej môže Bern siahnuť po "ochrannej klauzule", vďaka ktorej je možné dočasne obmedziť počet pracovných povolení, ak počet prisťahovalcov presiahne istý objem. Ročne pritom do Švajčiarska za prácou prichádza až 80 tisíc pracovníkov, čo prispelo k nafúknutiu realitnej bubliny a vyvolalo kritiku zo strany pravicových politických strán. 

Švajčiarska vláda ešte v apríli obmedzila vydávanie pracovných povolení pre ľudí z ôsmich krajín strednej a východnej Európy. Migračný úrad v stredu potvrdil kvóty aj pre ďalších 17 štátov v západnej a južnej Európy, ktoré začnú platiť 1. júna. Samostatné obmedzenia platia pre záujemcov o prácu z Bulharska a Rumunska. Kvóty budú platiť 12 mesiacov a obmedzia počet tzv. povolení typu B, ktoré cudzincom umožňujú žiť a pracovať vo Švajčiarsku maximálne 5 rokov, na celkovo 53 700.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies