Vo Švajčiarsku sa rokuje o zjednotení Cypru: Tieto rozhovory sú vraj posledná šanca

NETKY.SK • 30 Jún 2017, 07:05 • 2 min
Vo Švajčiarsku sa rokuje o zjednotení Cypru: Tieto rozhovory sú vraj posledná šanca

NIKÓZIA - Grécko a cyperskí Gréci by sa mali "zobudiť zo svojho sna", že Ankara stiahne všetkých svojich vojakov z Cypru a vzdá sa vojenských nárokov ako súčasti akejkoľvek dohody o opätovnom zjednotení etnicky rozdeleného ostrova.

slovakia

left justify in out

Vo švajčiarskom horskom stredisku Crans-Montana, kde od stredy prebieha nové kolo rozhovorov o zjednotení Cypru, to vo štvrtok vyhlásil turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu. "Toto je posledné stretnutie. Nemôžeme rokovať o týchto otázkach takýmto spôsobom donekonečna," povedal Čavušoglu novinárom v hoteli, kde je ubytovaný.

 

Šéf tureckej diplomacie odmietol jednu z hlavných požiadaviek cyperských Grékov, aby Turecko stiahlo zo severnej časti ostrova svojich 35.000 vojakov. "To je ich sen. Mali by sa z tohto sna prebudiť a vzdať sa ho," konštatoval Čavušoglu s tým, že grécka strana by mala prísť s "rozumnejšími návrhmi". "Tieto rozhovory nie sú len o bezpečnosti a zárukách," povedal Čavušoglu. "Buď bude dohoda o všetkých otázkach, alebo nebude žiadna dohoda."

 

Turecko rozmiestnilo svojich vojakov na severe Cypru v roku 1974 v reakcii na prevrat vedený podporovateľmi pripojenia ostrova ku Grécku. Ankara tvrdí, že na tento krok jej dala oprávnenie ústava z roku 1960.

 

Cyperskí Gréci však považujú vojakov za hrozbu a chcú, aby ich odchod bol súčasťou akejkoľvek dohody o znovuzjednotení ostrova. Tiež chcú zrušiť právo vojenského zásahu tzv. ručiteľských štátov Grécka, Turecka a Veľkej Británie. Naopak - menšinoví cyperskí Turci sú proti odchodu vojakov a Turecko vnímajú ako svojho ochrancu.

 

Cyperský prezident Nikos Anastasiadis uviedol, že na štvrtkových rozhovoroch nebol zaznamenaný výrazný pokrok a po procedurálnej stránke stagnujú. Čavušoglu ale údajne naznačil, že je pripravený zmierniť svoje návrhy týkajúce sa bezpečnosti, ak dôjde k pokroku v ďalších kľúčových otázkach, ktoré treba vyriešiť v paralelných rokovaniach.

 

Jednou z kľúčových záležitostí, na ktorej trvajú cyperskí Turci, je rotujúce predsedníctvo, ktoré by im umožnilo zdieľať moc s cyperskými Grékmi.

 

Účastníci rozhovorov dúfajú, že prítomnosť generálneho tajomníka OSN Antónia Guttereresa na rokovaniach pomôže dostať obe strany bližšie k dohode.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies