Vo Švajčiarsku je mesto, kde si obyvatelia nemusia kupovať zeleninu ani ovocie

NETKY.SK • 5 September 2017, 11:56 • 2 min
Vo Švajčiarsku je mesto, kde si obyvatelia nemusia kupovať zeleninu ani ovocie

Švajčiarske mesto Les Avanches by mohlo byť príkladom pre celý svet.

slovakia

left justify in out

Mestské poľnohospodárstvo je v posledných rokoch opäť na vzostupe. Ľudia sa chcú vracať k tradícii, ale hlavne ku kvalite. Napriek tomu sú tieto snahy vo väčšine miest stále v plienkach a fungujú skutočne len na malom ohraničenom priestore. To však nie je prípad švajčiarskeho mestečka  Les Avanches.

 

V tomto meste má takmer každý obyvateľ vlastnú záhradu, kde pestuje zeleninu a ovocie. Obyvatelia si ju navzájom medzi sebou zároveň vymieňajú, a tak má každý všetkého dostatok. V prípade, že napriek tomu vzniknú nejaké prebytky, úroda sa daruje miestnej charite. Čo je však najdôležitejšie, všetko je v takej kvalite, ktorú by sme v supermarketoch hľadali márne.

 

Zaujímavá tradícia však nie je v Les Avanches žiadnou novinkou. Obyvatelia týmto spôsobom hospodária už od čias po druhej svetovej vojne, kedy štát daroval nezamestnaným ľuďom pôdu, aby mohli začať s poľnohospodárstvom. To im malo zabezpečiť prácu aj obživu. Postupne sa záhradníčenie stalo neoddeliteľnou súčasťou miestneho života a sú k nemu vedené už aj deti na základných školách.

 

Rozhodne ide nielen o spôsob ako si zabezpečiť adekvátny a prirodzený prísun živín v rámci zdravého stravovania, ale udržujú sa tak aj priateľské kontakty medzi ľuďmi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies