Vo Švajčiarku sa začali ďalšie rokovania o zjednotení Cypru

NETKY.SK • 7 November 2016, 16:12 • 2 min
Vo Švajčiarku sa začali ďalšie rokovania o zjednotení Cypru

MONT PÉLERIN - Diplomatické riešenie, ktoré by preklenulo priepasť medzi gréckou a tureckou časťou rozdeleného ostrova Cyprus, je "na dosah". Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun to povedal dnes na úvod rozhodujúcich rokovaní vo švajčiarskom horskom stredisku Mont Pélerin.

slovakia

left justify in out

Na rokovania sprostredkované OSN pricestovali do Švajčiarska cyperský prezident Nikos Anastasiadis a Mustafa Akinci, prezident medzinárodne neuznávanej Severocyperskej tureckej republiky, ktorú uznáva iba Turecko.

"Dvojica lídrov vyjadrila nádej, že toto stretnutie pripraví pôdu pre poslednú fázu rokovaní," povedal Pan Ki-mun. Obaja prezidenti sa zaviazali, že dohodu dosiahnu do konca tohto roka, dodal.

 

Anastasiadis a Akinci už dlhší čas vedú zložité rokovania o zjednotení Cypru. Jednou z kľúčových tém tohto kola rozhovorov, ktoré budú trvať do piatka, je otázka čiastočného navrátenia územia cyperským Grékom.

 

Konečným cieľom rokovaní, vlečúcich sa od roku 2013, je vytvorenie federálneho štátu, ktorý by gréckej i tureckej časti Cypru zaručoval rovnaké práva.

Cyprus je rozdelený na etnickom základe od invázie Turecka v roku 1974, ktorá bola reakciou na štátny prevrat s cieľom pripojiť ostrov ku Grécku. Medzinárodne uznávaná vláda Cyperskej republiky má pod kontrolou iba južnú polovicu ostrova, kde žijú prevažne cyperskí Gréci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies