Vo štvrtok potvrdili ďalších 43 prípadov nákazy koronavírusom

NETKY.SK • 27 Marec 2020, 12:16 • 2 min
Vo štvrtok potvrdili ďalších 43 prípadov nákazy koronavírusom

Vo štvrtok potvrdili ďalších 43 prípadov ochorenia COVID-19. V štátnych laboratóriách bolo vo štvrtok otestovaných 912 ľudí, 42 z nich malo pozitívny výsledok. Na tlačovom brífingu to uviedol predseda vlády SR Igor Matovič.

slovakia

left justify in out

Igor Matovič tiež informoval, začalo už testovať aj jedno zo súkromných laboratórií. To otestovalo ďalších 60 ľudí a zachytilo jeden pozitívny prípad. Je ním vodič, ktorý po Slovensku rozvážal potraviny. Spolu je tak na Slovensku 269 pozitívne testovaných.

 

img

 

Jeden pacient je v kritickom stave
Minister zdravotníctva Marek Krajčí informoval, že momentálne je na Slovensku jeden pacient v kritickom stave, ktorý bojuje o život. Ide o pacienta v rizikovom veku, ktorý má aj viacero iných ochorení. Aktuálne je na umelej pľúcnej ventilácii. Dodal tiež, že podpísal oznámenie, že liek Remdesivir sa bude môcť používať na liečbu ochorenia COVID-19. Tento liek v Českej republike zabral u nakazeného pacienta v kritickom stave. Viac o lieku sa dozviete v článku "Americká spoločnosť, s ktorou spolupracoval významný český vedec, vyvíja liek proti koronavírus"

 

Nemocnice sú podľa Krajčího pripravené 
Ako Krajčí informoval, z nových potvrdených pozitívnych prípadov sú iba dve osoby v rizikovej škále. Konštatoval, že sa bude osobne zaujímať práve o pozitívne identifikovaných ľudí v rizikovej skupine a zameria sa aj na spôsob, akým im bude poskytovaná zdravotná starostlivosť. Ako Krajčí uviedol, nemocnice sú výrazne reprofilizované a pripravené. "Nastavujeme kvalitné protokoly, aby sme čo najviac ľudí úspešne liečili a zachránili ich," konštatoval.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Netky.sk (@netky.sk),

 

Matovič chce testovať 4000 ľudí denne
Premiér ďalej informoval, že si praje, aby sme o desať dní mohli testovať 4-tisíc ľudí denne. "Je to kľúčová cesta, ako identifikovať pozitívne nakazených, aby sme ich stiahli z obehu a liečili," konštatoval. Ak by sme podľa neho v minulosti úplne využívali kapacity štátnych laboratórií, mohli sme mať zachytených o stovky ľudí viac.

Matovič tiež prisľúbil, že do nedele nebude zdravotnícke zariadenie, ktoré by nemalo dispozícii ochranné prostriedky, ak nimi bude disponovať štát. V tejto súvislosti zavádza ministerstvo zdravotníctva online systém, kde sa budú prihlasovať jednotliví poskytovatelia zdravotnej starostlivosti. Tí budú uvádzať, koľko zo svojich zásob minuli a následne im budú dopĺňané.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies