Vo futbale sa zmenia pravidlá, dotknú najmä posudzovania ofsajdov

NETKY.SK • 16 Júl 2013, 15:05 • 2 min
Vo futbale sa zmenia pravidlá, dotknú najmä posudzovania ofsajdov

PRAHA - Futbal pred novým ročníkom obmenil pravidlá, najväčšie sa dotýkajú ofsajdu. Ako informoval v utorok portál idnes.cz, po novom budú ešte viac zvýhodnené útočiace tímy na úkor brániacich.

slovakia

left justify in out

"Zmeny pravidiel schválila Medzinárodná pravidlová komisia. V Česku sa už podľa nich bude hrať nielen liga, ale aj všetky ďalšie súťaže," uviedol predseda českej pravidlovej komisie Jiří Kureš.

Zmeny sa dotýkajú hlavne "mŕtveho" ofsajdu. Doteraz asistent rozhodcu zdvihol zástavku vtedy, ak útočiaci hráč vedome či nevedome obmedzoval obrancu v pohybe, alebo v možnosti hrať s loptou. Pritom sa za zásadnú považovala vzdialenosť do dvoch metrov. Podľa nového výkladu pôjde o ofsajd až vtedy, keď útočiaci hráč v ofsajdovej pozícii bude v "hrateľnej vzdialenosti", vtedy, keď môže ísť aktívne do súboja. Zjednodušene sa tak skrátila potrebná vzdialenosť útočníka od obrancu až na meter a pol.

"K zmene prišlo preto, aby sa znížil počet ofsajdov a padalo viac gólov. Dokonca sa experimentovalo s tým, že by sa ofsajd zrušil celkom, ale to sa ukázalo v neprospech futbalu, pretože by to úplne zmenilo taktiku," povedal Kureš.

Druhá zmena sa dotýka posudzovania situácie, keď sa do prihrávky na útočiaceho hráča v ofsajdovej pozícii vloží obranca. Ak chce vedome a kontrolovane odohrať loptu, ktorú následne zahrá k útočníkovi v ofsajdovej pozícii, nechajú rozhodcovia pokračovať v hre. Naopak, ak obranca loptu síce tečuje, alebo sa od neho odrazí, ale iba nevedome, alebo inštinktívne, tak o ofsajd ide aj naďalej. Dôležité tiež je, že sa nepohybuje smerom k lopte.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies