Vo Fukušime zaznamenali ďalší únik rádioaktívnej vody!

NETKY.SK • 11 Apríl 2013, 14:29 • 2 min
Vo Fukušime zaznamenali ďalší únik rádioaktívnej vody!

TOKIO - V poškodenej jadrovej elektrárni Fukušima na severozápade Japonska zaznamenali ďalší únik rádioaktívnej vody. Oznámil to dnes prevádzkovateľ elektrárne, ktorého citovala agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

"Tento raz uniklo z potrubného uzla asi 22 litrov rádioaktívnej vody. Kvapalina vsiakla do pôdy," uviedol spoločnosť TEPCO, ktorá prevádzkuje elektráreň poškodenú pri zemetrasení a cunami z marca 2011. 

Predstavitelia TEPCO súčasne zdôraznili, že ide o veľmi malé množstvo kontaminovanej vody, pričom nie je pravdepodobné, že by mohla znečistiť aj more, a to napriek jeho malej vzdialenosti od elektrárne.

Krátko predtým spoločnosť oznámila, že prestane používať podzemné nádrže na skladovanie rádioaktívnej vody z chladiacich systémov elektrárne a kvapalinu presunú do povrchových zásobníkov.  

Len minulý týždeň totiž uniklo do pôdy v okolí elektrárne okolo 120 ton vody kontaminovanej rádioaktivitou. K úniku došlo z jednej zo siedmich podzemných nádrží, ktoré slúžia na chladenie vyhoretého jadrového paliva.

Koncom marca chladiace systémy Fukušimy postihol jednodňový výpadok prúdu. Podľa výsledkov predbežného vyšetrovania ho zavinil potkan, ktorý spôsobil elektrický skrat. 

Odstavená jadrová elektráreň je podľa japonských úradov stále nestabilná a zraniteľná, keďže musí využívať pre svoje poškodené reaktory provizórne chladiace systémy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies