Vo Fukušime začali vypúšťať do oceánu rádioaktívnu vodu

NETKY.SK • 21 Máj 2014, 11:58 • 2 min
Vo Fukušime začali vypúšťať do oceánu rádioaktívnu vodu

TOKIO - Prevádzkovateľ poškodenej jadrovej elektrárne v japonskom meste Fukušima začal do Tichého oceánu vypúšťať vodu, ktorá nepresahuje bezpečnú úroveň radiácie. Snaží sa tak vyriešiť problém s obrovským množstvom rádioaktívnej vody nahromadenej v komplexe elektrárne, informovala dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Tepco, Japonská agentúra pre atómovú energiu a nezávislé organizácie zistili, že úrovne cézia 134 a cézia 137 vo vypúšťanej vode dosahujú len jeden becquerel na liter vody. Povolená úroveň cézia 134 pre vodu vypúšťanú do oceánu je 60 becquerelov na liter.

 

Spoločnosť Tepco zápasí s problémom kontaminovanej vody od marca 2011, keď jadrovú elektráreň vážne poškodilo mohutné zemetrasenie a následná vlna cunami.

 

Povrchová voda steká z okolitých kopcov a každý deň jej podľa odhadov spoločnosti Tepco natečie do suterénu zničených reaktorových budov až 400 ton. Tam sa zmieša s vysoko rádioaktívnou vodou, ktorá sa používala na chladenie reaktorov.

 

Pracovníci elektrárne potom kontaminovanú vodu odčerpajú do viac ako 1000 provizórnych nádrží, kde prebieha jej čistenie. Podľa spoločnosti Tepco sa dnes vypustí približne 560 ton povrchovej vody, ktorú sa podarilo zachytiť ešte predtým, ako prenikla do suterénu reaktorovní. Operácia sa uskutoční pomocou obtokového potrubia, ktoré po kontrole úrovne radiácie odvedie vodu do mora.

 

Čističku vody známu ako Systém vyspelého spracovania tekutín museli tento týždeň úplne vyradiť z prevádzky. Systém však nebol úplne funkčný, odkedy ho pred dvoma rokmi nainštalovali. 

 

Denník Asahi Šimbun v utorok informoval, že počas vrcholiaceho tavenia jadier reaktorov, keď zemetrasenie a cunami vyradili z prevádzky chladenie a záložný zdroj energie, približne 90 percent pracovníkov spoločnosti Tepco neuposlúchlo nariadenia a z elektrárne utieklo. Vyplýva to z nezverejnených prepisov rozhovorov s vtedajším riaditeľom elektrárne Masaom Jošidom.

 

Jošida, ktorý je vo všeobecnosti považovaný za národného hrdinu, pretože v čase, keď došlo k nehode, prijal rozhodné opatrenia a zabránil tak ešte väčšej katastrofe, zomrel minulý rok na rakovinu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona