Vo Fukušime je problém s rádioaktívnou vodou, možné riešenie je však až katastrofické

NETKY.SK • 10 September 2019, 11:15 • 2 min
Vo Fukušime je problém s rádioaktívnou vodou, možné riešenie je však až katastrofické

TOKIO - Katastrofa, ktorá sa vplyvom zemetrasenia odohrala v japonskej elektrárni Fukušima ešte zrejme bude mať svoj dopad. Spoločnosť TEPCO, ktorá sa stará o celú prevádzku a chod bude musieť zrejme podstúpiť ekologické riziko.

slovakia

left justify in out

Japonská Fukušima sa už ako tak spamätala po jadrovej havárii elektrárne, a už sa v médiách objavujú informácie o tom, že voda nasiaknutá rádioaktívnymi izotopmi bude musieť byť vypustená do Tichého oceánu. Miesto, kde sa teraz skladuje je takmer plné a nikto ešte neprišiel na spôsob, ako postupovať po jeho naplnení rádioaktívnou vodou. 

 

img

 

Japonský minister životného prostredia Jošiaki Harada predostrel túto nepríjemnú informáciu médiám počas dnešných hodín. Od zničenia elektrárne zemetrasením a tsunami v roku 2011 TEPCO už zhromaždilo z chladiacich rúr viac než milión ton kontaminovanej vody.

 

"Jediná možnosť bude vypustiť ju do mora a zriediť ju," povedal Harada na tlačovej konferencii v Tokiu. "Bude o tom diskutovať celá vláda, ale ja by som chcel vysloviť svoj jasný názor," uviedol. Nepovedal však, koľko rádioaktívnej vody bude nutné vypustiť do oceánu.

 

img

 

Vláda čaká na správu od komisie odborníkov, až potom urobí takéto zásadné rozhodnutie, ktoré sa podľa všetkých predpokladov dotkne aj životného prostredia v celej oblasti. 

 

"TEPCO nemá kompetenciu rozhodnúť v tejto veci podľa vlastného úváženia, ale bude sa riadiť rozhodnutím vlády," konštatoval hovorca elektrárenskej spoločnosti. Podľa nej sa priestor pre skladovanie vody minie s najväčšou pravdepodobnosťou do roku 2022.

 

img

 

Akékoľvek povolenie od japonskej vlády na vypustenie tohto odpadu do mora len vyprovokuje susedné krajiny, ako Južná Kórea, ktorá si predvolala minulý mesiac zástupcu japonského veľvyslanectva, aby vysvetlil, aký postup sa zvolí na vodu z Fukušimy. 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona