Vo Fukušime sa zistila zvýšená koncentrácia stroncia v podzemnej vode

NETKY.SK • 13 Jún 2011, 07:20 • 2 min
Vo Fukušime sa zistila zvýšená koncentrácia stroncia v podzemnej vode

Vo Fukušime sa zistila zvýšená koncentrácia stroncia v podzemnej vode

slovakia

left justify in out

img

Koncentráciu rádioaktívneho stroncia až 240-krát prevyšujúcu povolený limit zistili vo vzorkách morskej vody odobratých v blízkosti poškodenej japonskej jadrovej elektrárne Fukušima-I. Informovala o tom v nedeľu podľa tlačovej agentúry Kjódo prevádzkovateľská spoločnosť TEPCO.
      Tento prvok sa našiel aj v podzemnej vode v blízkosti reaktorových budov č. 1 a 2. Podľa Agentúry pre jadrovú a priemyselnú bezpečnosť je to prvýkrát, čo sa stroncium zistilo v podzemnej vode.
      Stroncium má tendenciu hromadiť sa v kostiach a predpokladá sa, že spôsobuje rakovinu kostí a leukémia.
      Spoločnosť TEPCO v nedeľu dokončila vo Fukušime prípravy na testovanie novo nainštalovaného systému na dekontamináciu rádioaktívnej vody, ktorá sa kumuluje v priestoroch elektrárne. Skúšky by sa mali začať dnes. TEPCO je v miernom časovom sklze, pretože systém plánovala uviesť do plnej prevádzky pôvodne 15. júna.
      Prevádzka systému je považovaná za rozhodujúci moment, keďže sa počíta s tým, že dekontaminovaná voda sa bude používať na chladenie reaktorov, ktoré je nefunkčné v dôsledku zemetrasenia a následného cunami z 11. marca.
      Dekontaminačný systém by mal spracovať približne 1200 ton vody za deň, čo by pomohlo znížiť koncentráciu rádioaktívnych látok v okolo elektrárne.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies