Vo Frankfurte zadržali troch mužov podozrivých v členstva v milíciách aš-Šabáb

NETKY.SK • 8 September 2014, 13:38 • 2 min
Vo Frankfurte zadržali troch mužov podozrivých v členstva v milíciách aš-Šabáb

BERLÍN - Nemecké úrady zatkli na letisku vo Frankfurte troch mužov podozrivých z členstva v somálskej teroristickej organizácii aš-Šabáb, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Nemecká prokuratúra dnes spresnila, že k zatknutiu došlo v nedeľu. Zadržanými sú traja nemeckí občania, ktorí sa do Nemecka vracali lietadlom z Kene.
     

Nemecké úrady ich identifikovali ako 26-ročného Stevena N., 28-ročného Abdullaha W. a 23-ročného Abdulsalama W. 
     

Podľa vyhlásenia prokuratúry všetci traja muži boli v rokoch 2012 a 2013 v Somálsku, kde sa pridali k oddielom milícií Šabáb, dostali zbrane i vojenský výcvik.
     

Nemecké úrady uviedli, že nemajú k dispozícii dôkazy o tom, že by trojica po návrate do Nemecka mala konkrétne plán na útoky, ale obvinili ich z prípravy násilných činov.
     

Aš-Šabáb je skupina islamistických vzbúrencov, ktorí povstali počas vojny v Somálsku a snažia sa na jeho území vytvoriť islamský štát, pričom od roku 2009 vedú boje s vládnou armádou. Prihlásili sa takisto k prepadnutiu nákupného centra Westgate v kenskej metropole Nairobi, pri ktorom zahynulo vlani v septembri najmenej 67 ľudí. 
     

V marci 2008 zaradili Spojené štáty skupinu aš-Šabáb medzi zahraničné teroristické organizácie. Voči jej vodcom zasiahli v Somálsku v minulom roku najmenej dvakrát. Minulý týždeň pri útoku amerických vzdušných síl prišiel o život vodca milícií Ahmed Godane. Aš-Šabáb pohrozili odvetou za smrť Godaneho a zaprisahali sa, že spôsobí svojim nepriateľom "veľkú bolesť".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies