Vo Frankfurte sa zišli stovky protikapitalistických demonštrantov

NETKY.SK • 31 Máj 2013, 12:49 • 2 min
Vo Frankfurte sa zišli stovky protikapitalistických demonštrantov

FRANKFURT - Viac než tisícka ľudí demonštrovala v piatok v daždi pred sídlom Európskej centrálnej banky (ECB) vo Frankfurte, kam prišli vyjadriť svoj nesúhlas s úspornými opatreniami rôznych krajín v eurozóne.

slovakia

left justify in out

Protest zorganizovalo protikapitalistické hnutie Blockupy. Polícia počet účastníkov odhadla na 1 200 až 1 500, zatiaľ čo organizátori hovoria o 3 000 demonštrantov. Polícia nasadila do centra mesta niekoľko stoviek svojich príslušníkov, ktorých podporovali hliadkovacie vrtuľníky. Okolo banky postavili zátarasy, aby zabránili demonštrantom dostať sa príliš blízko. Protestujúci sa napriek tomu pokúsili zátarasy preliezť, na čo polícia proti nim použila slzotvorný sprej. Hovorkyňa ECB uviedla, že banka v spolupráci s políciou podnikla opatrenia na ochranu svojich zamestnancov a počas protestu ostane v prevádzke.

Demonštranti protestujú proti úsporným opatreniam a prístupe Európskej únie ku kríze v eurozóne a plánujú tiež blokovať a prerušiť fungovanie ďalších bánk, ako napríklad Deutsche Bank, ktorá má rovnako centrálu vo Frankfurte. Početné banky požiadali svojich zamestnancov, aby pracovali z domu. Na sobotu, keď ECB oslavuje 15. výročie svojho vzniku, je plánovaná veľká demonštrácia v centre mesta, pričom organizátori očakávajú 20 000 účastníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona